Σύμη: Πώς θα φτιάξετε το συμιακό γαριδάκι τηγανητό και γαριδομακαρονάδα
Ευλογημένο νησί η Σύμη, φημίζεται για τις ομορφιές του και το συμιακό γαριδάκι του, συγκεντρώνει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους «λάτρεις», γιατί όποιος την επισκέπτεται απλώς τη λατρεύει για πάντα…
Στη Σύμη, πέρα από τις απίθανες διακοπές που μπορεί κανείς να περάσει, θα απολαύσει και την ξεχωριστή παραδοσιακή κουζίνα της.
Και φυσικά το παγκοσμίως γνωστό συμιακό γαριδάκι της…
Ο πλέον κλασσικός τρόπος να το απολαύσετε είναι τηγανητό, «σβησμένο» σε ούζο.
Και ο δεύτερος ως γαριδομακαρονάδα.
Πάμε να δούμε και τις δύο συνταγές…
Γαριδάκι Συμιακό – Τηγανητό – Τα υλικά που θα χρειαστείτε
- 1 κιλό γαριδάκι συμιακό
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ούζο
- 1 κουταλιά σούπας αλάτι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Γαριδάκι Συμιακό – Τηγανητό – Πώς θα το φτιάξετε
- Καθαρίζετε και πλένετε το γαριδάκι και αφού το στραγγίξετε αρχικά, το απλώνετε σ’ ένα ταψί στο οποίο έχετε απλώσει χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει εντελώς.
- Το αλευρώνετε τόσο όσο χρειάζεται και ξεκινάτε το τηγάνισμα. Αφού ροδίσουν καλά, στο τέλος τις βάζετε όλες μαζί στο τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά τις σβήνετε με το ούζο.
- Το συμιακό γαριδάκι τρώγεται ολόκληρο.
Καλή απόλαυση…
Γαριδάκι Συμιακό – Γαριδομακαρονάδα – Υλικά που θα χρειαστείτε
- 1 κιλό συμιακό γαριδάκι
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ούζο
- 10 φρέσκα μικρά ντοματάκια
- 1/2 φλυτζανιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 10 φυλλαράκια βασιλικού
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 πακέτα μακαρόνια
Γαριδάκι Συμιακό – Γαριδομακαρονάδα – Πώς θα τη φτιάξετε
- Βάζετε ελαιόλαδο και τις γαρίδες στην κατσαρόλα, σωτάρετε μαζί με το κρεμμύδι και τις σβήνετε με το ούζο.
- Στη συνέχεια, αφού εξατμιστεί το ούζο, ρίχνετε τα ντοματάκια κομμένα στη μέση, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό, ενώ προσθέτετε και 1 κούπα νερό. Αν θέλετε πιο έντονο το χρώμα της ντομάτας στη σάλτσα σας, προσθέστε και μια κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας.
- Μετά από 15 λεπτά κι αφού η σάλτσα με το γαριδάκι έχει δέσει αρκετά, προσθέτετε μερικά φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζετε τα μακαρόνια σας με τον κλασσικό τρόπο, αλλά 1-2 λεπτά λιγότερο απ’ ότι θα τα αφήνατε συνήθως.
- Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε στη συνέχεια στην κατσαρόλα με τις γαρίδες, ανακατεύοντας για να πάει η σάλτσα παντού. Αν χρειαστείτε περισσότερο ζουμί, ρίξτε λίγο από το νερό που βράσατε τα μακαρόνια.
- Η γαριδομακαρονάδα σας είναι πανέτοιμη, σερβίρετε με γαρνιτούρα 1-2 φύλλα βασιλικού.
Καλή σας όρεξη…