Αχέροντας: Γνωρίζουμε το μυθικό ποτάμι της Ηπείρου. Υπέροχες εικόνες από ψηλά…
Ο Αχέροντας είναι ποτάμι στην περιοχή της Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές. Οι πρώτες πηγές του πηγάζουν από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986 μέτρα) και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα βουνά του Σουλίου και τα βουνά της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας.
Σημαντικές πηγές είναι και αυτές του χωριού Γλυκή Θεσπρωτίας. Ο Αχέροντας εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά Πρέβεζας, όπου σχηματίζει ένα δέλτα, από το οποίο σχηματίζονται οι δύο κύριοι βάλτοι της περιοχής, ο βάλτος της Σπλάντζας και η Βαλανιδορράχη.
Ο Αχέροντας, λόγω του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, της αρχαίας παράδοσης και της περιβαλλοντικής του αξίας προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές του.
Το μήκος του είναι 52 χιλιόμετρα ενώ τα νερά του αρδεύουν περίπου 85.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 28.000 βρίσκονται στο Νομό Θεσπρωτίας και τα 57.000 στο Νομό Πρέβεζας.
Το πάνω ρεύμα του ποταμού ονομάζεται και «Μαυροπόταμος», ενώ το κάτω μέρος, η πεδιάδα του Φαναρίου ονομάζεται και «Φαναριώτικο». Υπάρχει και το όνομα Καμαριώτικο ποτάμι.
Το ποτάμι έχει εξερευνηθεί. Το τελευταίο ανεξερεύνητο τμήμα του ήταν το φαράγγι του Αχέροντα, μήκους 10 χλμ., το οποίο διέσχισε και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά ολόκληρο, τον Ιούνιο του 1994 από ομάδα του ΕΟΣ Πρέβεζας.
Παρά το μεγάλο του μήκος, το ποτάμι αυτό είναι πλωτό σε ένα τμήμα του και συγκεκριμένα μόνο στα τελευταία του χιλιόμετρα. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό των επισκεπτών λόγω της ομορφιάς του.
Αλλά και ένα σπίτι για πολλά ζώα και πτηνά. Εκεί ζει ένα μεγάλο μέρος της πανίδας της περιοχής, που αποτελείται από άφθονα μικρά ψάρια, χέλια, βατράχους, πεταλούδες και λίγα αβλαβή νεροφίδια, ενώ στο τελευταίο τμήμα της, αυτό του «δάσους της Περσεφόνης», ξεκινάει μια πραγματικά υπέροχη παραποτάμια διαδρομή πολλών χιλιομέτρων.