Τα αμυγδαλωτά είναι ένα από τα πιο διάσημα γλυκίσματα της Άνδρου καθώς είναι νόστιμα αλλά και εύκολα.
Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξετε
Υλικά
- 450 γραμ. αμυγδαλόψιχα (ξεφλουδισμένη και αλεσμένη)
- 240 γραμ. ζάχαρη άχνη
- 40 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γραμ. ανθόνερο
- 60 γραμ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 ασπράδια (σε θερμ. δωμ.)
- 1 κρόκο αυγού (σε θερμ. δωμ.)
- 2 βανίλιες
Για την επικάλυψη
- λίγο ανθόνερο
- 500 γραμ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 °C.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ρηχές λαμαρίνες.
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεσμένο αμύγδαλο.
- Προσθέτουμε την άχνη και το σιμιγδάλι.
- Τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι.
- Περιχύνουμε με το ανθόνερο και το λιωμένο βούτυρο.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα ασπραδια και το αλάτι.
- Τα χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα για 3-4΄μέχρι να φουσκώσουν.
- Προσθέτουμε τον κρόκο και τις βανίλιες και χτυπάμε με το μίξερ να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Τα προσθέτουμε στο μείγμα των στερεών υλικών.
- Ζυμώνουμε με το χέρι, με απαλές κινήσεις να ενωθούν τα δύο μείγματα σε μία ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα.
- Την αφήνουμε λίγο να σταθεί και να στεγνώσει (περίπου 1 ώρα).
- Πλάθουμε μικρά, μακρόστενα αμυγδαλωτα σαν αχλαδάκια. Εάν η ζύμη κολλάει, βουτάμε τα χέρια σε ανθόνερο.
- Τα αραδιάζουμε στις στρωμένες με λαδόκολλα λαμαρίνες και τα ψήνουμε για περίπου 25΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Για να ξεκολλήσουν από τη λαδόκολλα, τη νοτίζουμε ελαφρώς από την ανάποδη με την παλάμη μας.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
- Τότε, τα αλείφουμε με ανθόνερο με ένα πινέλο και τα κυλάμε στην άχνη, να ενωθούν καλά με τη ζάχαρη. Μπορούμε ένα ένα να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη κουζίνας ή να τα προσφέρουμε σε καραμελόχαρτα.
Καλή σας απόλαυση!