Ο πετεινός πατίδο είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Αντίπαρο για κόκορα γεμιστό. Τα πιάτα με γεμιστά κρέατα είναι σήμα κατατεθέν των νησιών, αλλά συνήθως πρόκειται για το πασχαλινό κατσίκι ή αρνί. Εδώ γεμίζεται ο κόκορας και είμαστε σίγουροι πως μόλις δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα σας!
Πάμε να δούμε πως θα τον φτιάξετε
Υλικά
- 1 πετεινός (κόκορας) χωριάτικος και αλανιάρης
- εντόσθια πετεινού (καρδιά-συκώτι-στομάχι)
- 1 καρβέλι ψωμί μπαγιάτικο
- 3 κ.σ φυτίνη
- 3 κ.σ κεφαλοτύρι τριμμένο
- 3 κ.σ γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά πρώτα τον πετεινό με ζεστό νερό και τον αφήνουμε να στραγγίσει.
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να κάψει και στη συνέχεια ρίχνουμε τα εντόσθια ψιλοκομμένα να καβουρδιστούν.
- Μετά ρίχνουμε την ψίχα του ψωμιού θρυμματισμένη.
- Καβουρδίζουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσουν.
- Ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι, και το τυρί και γεμίζουμε τον πετεινό.
- Όταν τελειώσει, ρίχνουμε το γάλα, τον ράβουμε με βελόνα καλά και τον βάζουμε να βράσει.
- Με το ζουμί φτιάχνουμε σούπα αυγολέμονο.
- Βάζουμε τον κόκορα στο φούρνο να ροδίσει, αφού τον έχουμε τον έχουμε βουτυρώσει λίγο.
Έτοιμος για σερβίρισμα. Καλή σας απόλαυση!