Η Μύκονος είναι ένα κοσμοπολίτικο νησί με εκατοντάδες εστιατόρια με παραδοσιακές συνταγές, γεμάτες νοστιμιά. Η νοστιμιά τους είναι μοναδική και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Μια από αυτές είναι η παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου.
Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξετε
Υλικά
- 6 χωριάτικα φύλλα (ή δυο παραδοσιακά χοντρά φύλλα)
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
- λίγο νερό
- προεραιτικα λίγο σουσάμι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου (ή φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο ή μίξη νησιωτικών τυριών: μανούρα χλωρή-ξινομυζήθρα-μυζήθρα φρέσκια-σούρωμα φρέσκο)
- 3-4 αυγά
- 10 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα πράσινα φύλλα τους)
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
- 2 φωλιές φιδέ ψιλό
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι μάραθο
- 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Λιώνουνε την τυροβολιά και τα υπόλοιπα τυριά με πιρούνι σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε τα βότανα, αλατοπίπερο και τον σπασμένο φιδέ.
- Διαλέγουμε τρυφερά φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Αν είναι πολύ μεγάλα, βάλτε τα μισά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε και τα πράσινα φύλλα τους.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα και τα ξερά κρεμμύδια.
- Τα προσθέτουμε στο τυρί.
- Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι σε ένα μπολ και τα προσθέτουμε στα τυριά.
- Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε τη γέμιση.
- Αν έχετε φρέσκο μάραθο, τον βάζετε γιατί κάνει την πίτα μαγική.
- Γενικά στα νησιά του Αιγαίου χρησιμοποιούμε πολύ τον μάραθο και το φρέσκο δυόσμο, ειδικά στις πίτες.
- Αλλιώς, βάζουμε λίγο παραπάνω άνηθο.
- Σε λαδωμένο ρηχό ταψί 40 εκατ. για πίτα, στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και στρώνουνε τα υλικά με ένα κουτάλι.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν πάνω στη γέμιση.
- Σκεπάζουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Τα στρώνουμε τσαλακωμένα και ραντίζουμε ελαιόλαδο ανάμεσα στα φύλλα.
- Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζουμε επιφανειακά.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο κι ελάχιστο νερό, ραντίζοντας την επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει η κρεμμυδόπιτα πάνω και κάτω.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, ψήνω για 20 λεπτά μόνο στην κάτω αντίσταση.
- Αφήνω την πίτα να σταθεί για 15 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά της. Έτσι το φύλλο θα παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Καλή σας απόλαυση!