Η γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Ίο είναι μια παραδοσιακή πεντανόστιμη συνταγή με τραγανό φύλλο και κολοκύθα. Είμαστε σίγουροι πως μόλις την δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα σας.
Υλικά
- ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ
- 2 κ.σ ξύδι
- 4 κ.σ λάδι
- ¼ κ.γλ. μπέικιν μπάουντερ
- μια πρέζα αλάτι
- 1¼ φλ. ζεστό νερό (περίπου)
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
- λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
Για τη γέμιση
- 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη (τριμμένη και στυμμένη χωρίς υγρά)
- 2 κ.σ σιμιγδάλι
- 4 κ.σ ζάχαρη
- 1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
- ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
- ½ φλ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά) ½ φλ. καρύδι τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια.
- Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά περίπου.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 4 φύλλα.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψι 32 εκ..
- Βάζουμε δυο φύλλα στο ταψι ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο λαδι και προσθέτουμε τη γέμιση κολοκύθας για τη κολοκυθοπιτα γλυκια με κιτρινη κολοκυθα.
- Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ενδιάμεσα.
- Γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο.
- Λαδώνουμε την επιφανεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
- Ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα να ροδίσει το φύλλο.
- Αφήνουμε να κρυώσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα και την πασπαλίζουμε με κανέλα.
Καλή σας απόλαυση!