Ρεβυθάδα Σίφνου: Η πεντανόστιμη συνταγή του νησιού

Η ρεβυθάδα Σίφνου είναι από τα πιο γνωστά παραδοσιακά πιάτα του νησιού που μόλις τη δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα σας.

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

Υλικά

  • 1 kg ρεβύθια βραστερά
  • 4-5 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλάτι (κοφτές)
  • 2 κ.σ. πιπέρι (κοφτές)
  • Νερό κρύο
  • 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • 1 πήλινο τσουκάλι Σιφνέικο
  • αλεύρι και νερό για το σφράγισμα του σκεύους

Εκτέλεση

  • Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβύθια για τη ρεβυθάδα Σίφνου σε νερό θερμοκρασίας δωματίου.
  • Τα αφήνουμε όλη τη νύχτα σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος για τη ρεβυθάδα.
  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Το νερό που προσθέτουμε, πρέπει να είναι απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου και γέρνοντας στο πλάι το πήλινο τσουκάλι, να φθάνει στην άκρη του χείλους του και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι του και το βάζουμε στον ξυλόφουρνο.
  • Αφήνουμε τη ρεβυθάδα να σιγοψηθεί για πολλές ώρες. Ανάλογα με την θερμοκρασία του φούρνου, την αφήνουμε για 6-10 ώρες στον ξυλόφουρνο.

Καλή σας απόλαυση!