Το μελαχρινό Νάξου είναι ένα παραδοσιακό γλυκό του νησιού που μοιάζει με την σιροπιαστή καρυδόπιτα. Είμαστε σίγουροι πως μόλις το δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε.
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε
Υλικά
- 9 αυγά (χωρισμένα κρόκο από ασπράδι)
- 120 γρ. ζάχαρη
- 1½ κ.γ. κοφτό κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 βανίλια
- 2 πρέζα/ες αλάτι
- 50 γρ. λικέρ κίτρο Νάξου (ή κονιάκ)
- 1½ κ.γ. κοφτό μπέικιν
- 1½ κ.γ. ξύσμα από κίτρο (ή περγαμόντο ή λεμόνι)
- 100 γρ. φρυγανιά (ή παξιμάδι κοπανισμένο)
- 200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Για το σιρόπι
-
400 γρ. ζάχαρη
-
500 γρ. νερό
-
1 ξυλάκι κανέλας
-
1 κ.σ. χυμό από λεμόνι
-
1 κομμάτι φλούδα κίτρο (περγαμόντο ή λεμόνι)
Εκτέλεση
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δυο μπολ.
- Στους κρόκους προσθέτουμε την ψιλή ζάχαρη και τα χτυπάμε για 3 με 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν μια βελούδινη κρέμα.
- Προσθέτουμε το λικέρ ή κονιάκ, τη βανίλια, τα μπαχαρικά, το baking powder και το ξύσμα.
- Τα χτυπάμε να ενωθούν με τα αυγά για 1 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και λίγο λίγο προσθέτουμε τη φρυγανιά εναλλάξ με το ψιλοκομμένο καρύδι.
- Αφήνουμε στην άκρη το μίγμα για το μελαχρινό.
- Καθαρίζουμε τα εργαλεία του μίξερ χειρός και με καθαρά εργαλεία χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα.
- Χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 3 με 4 λεπτά μέχρι να κάνει σώμα η μαρέγκα και να σχηματιστούν απαλές κορυφές που στέκονται.
- Με μια σπάτουλα, ρίχνουμε 2-3 μεγάλες κουταλιές μαρέγκα στο μελαχρινό.
- Απαλά ανακατεύουμε να αραιώσει λίγο το μίγμα.
- Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα σε δυο δόσεις, ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω για να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
- Όταν η μαρέγκα χαθεί τελείως μέσα στο μελαχρινό, τότε προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
- Βουτυρώνουμε ταψί 23×30.
- Αδειάζουμε μέσα το μελαχρινό και ισιώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη του κουταλιού.
- Ψήνουμε στην κάτω σχάρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το μελαχρινό, να ροδίσει η επιφάνειά του, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο.
- Αφήνουμε το μελαχρινό να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα, το κανελόξυλο και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Από την ώρα που αρχίζει να βράζει το σιρόπι δεν ξανά-ανακατεύουμε.
- Αφήνουμε να βράσει, να κοχλάζει για 4 με 5 λεπτά.
- Στο τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε λίγο να πέσει ο βρασμός.
Για το σιρόπιασμα
- Σιροπιάζουμε το μελαχρινό Νάξου σιγά σιγά, ρίχνοντας το σιρόπι σταδιακά.
- Όταν ρίξουμε όλο το σιρόπι, αφήνουμε το μελαχρινό να κρυώσει για 2 ώρες.
- Μετά, τυλίγουμε όλο το ταψί με μεμβράνη και αναποδογυρίζουμε το σιροπιαστό γλυκό στον πάγκο.
- Αφήνουμε να διατρέξει το σιρόπι όλη την επιφάνεια.
- Έτσι σιροπιάζεται σωστά τα παραδοσιακό γλυκό.
- Μετά, επαναφέρουμε το μελαχρινό στην αρχική θέση.
- Ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε να σταθεί μέχρι την επόμενη ημέρα.
- Όπως όλα τα σιροπιαστά γλυκά, κόβεται σε μερίδες και σερβίρεται την επόμενη ημέρα.
- Διατηρήστε το μελαχρινό στο ψυγείο.
- Γίνεται ακόμα καλύτερο όταν παγώσει
Καλή σας απόλαυση!