Τα λόπια κατταβιάς με σέσκουλα είναι μια πεντανόστιμη συνταγή της Ρόδου που μόλις δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε!
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται
Υλικά
- 600 gr Λόπια Κατταβιάς Καθαρισμένα μουλιασμένα σε νερό όλη νύχτα
- 80 ml Ελαιόλαδο
- 150 gr Κρεμμύδια καθαρισμένα κομμένα σε φετούλες
- 150 gr Καρότα καθαρισμένα κομμένα σε φετούλες
- 120 gr Σέλερι καθαρισμένο από τις ίνες κομμένο σε φετούλες
- 300 gr Σέσκλα σέσκουλα – (Καθαρισμένα πλυμένα χοντροκομμένα φύλλα)
- 2 σκελίδες Σκόρδο
- 650 gr Ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 λίτρο Ζωμός σπιτικός λαχανικών
- 1 Πιπεριά καυτερή πλυμένη
- 1 ματσάκι Δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. Πάπρικα γλυκιά
- 2 Ντομάτες κομμένες σε φέτες
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα λόπια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 45΄ ξαφρίζοντας με πλαστική τρυπητή κουτάλα. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι να σοταριστεί, προσθέτουμε τα σέσκλα , τα καρότα, το σέλερυ , το σκόρδο και τη καυτερή πιπεριά να μαραθούν ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον σπιτικό ζωμό λαχανικών και μαγειρεύουμε για 20′. Αρτύζουμε με αλάτι , πιπέρι , ζάχαρη, και τη γλυκιά πάπρικα.
- Ανακατεύουμε , σβήνουμε τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη. Βάζουμε τα βρασμένα λόπια σε ταψάκι , ρίχνουμε τη σάλτσα και τον ψιλοκομμένο δυόσμο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με τις φέτες ντομάτας.
- Βάζουμε στον φούρνο σε 180 c για 20 ‘, βγάζουμε και σερβίρουμε με τυρί μάντρας , ελιές , σαρδέλες και χωριάτικο ψωμί.
Καλή σας απόλαυση!