Τυρένια: Η πεντανόστιμη συνταγή από την Κίμωλο

Η τυρένια από την Κίμωλο είναι μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή που φτιάχνουν στο νησί.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά

Ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι (κοφτό)
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
  • λίγο ελαιόλαδο
  • χλιαρό νερό (30°C) όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη

Γέμιση

  • 750 γρ. Φρέσκια, κιμωλιάτικη μανούρα
  • 2 -3 αυγά – πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια γουβίτσα. Εκεί προσθέτουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό, να γίνει σαν κουρκούτι. Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι από πάνω και περιμένουμε 10 – 20 λεπτά να κάνει φουσκαλίτσες.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε κάθε φορά λίγο νερό, πάντα ζυμώνοντας, ώστε να έχει πιεί το προηγούμενο πριν προσθέσουμε κι άλλο, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα.
  • Βάζουμε στις παλάμες μας λίγο λάδι και αλείφουμε τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για μισή ώρα περίπου.
  • Λιώνουμε το τυρί με τα δάχτυλα ή στο μίξερ (χαμηλή ταχύτητα) και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και ένα – ένα τα αυγά.
  • Προσοχή: μπορεί να χρειαστούμε περισσότερα ή λιγότερα αυγά. Σκοπός μας είναι να πάρουμε ένα μείγμα που μόλις να μην πέφτει από το κουτάλι. Αφού προσθέσουμε ένα αυγό, ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε την πυκνότητα με το κουτάλι και μετά προσθέτουμε το επόμενο, αν χρειάζεται.
  •  Αλευρώνουμε τον πάγκο που θα δουλέψουμε. Ζυμώνουμε τη ζύμη ζωηρά, ώστε να ξεφουσκώσει και τη χωρίζουμε σε κομμάτια περίπου στο μέγεθος μέτριου λεμονιού. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με αλευρωμένο πλάστη σε φύλλο τετράγωνο, πάχους ½ εκατοστού περίπου και απλώνουμε στη μέση του λίγη γέμιση (πάχους ½ εκατοστού) , έτσι ώστε να απέχει από τις άκρες του περίπου 1 ½ εκατοστό.
  • Διπλώνουμε τα περιθώρια της ζύμης πάνω από τη γέμιση, ώστε να μείνει το κέντρο ανοιχτό και πιέζουμε τις τέσσερις γωνιές να κολλήσουν καλά. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή λαμαρίνα αφήνοντας μεταξύ τους 2-3 πόντους κενό.
  •  Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο περίπου στους 200 – 220 βαθμούς. Χρειάζονται περίπου 40΄για να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν, οπότε είναι έτοιμες.

Καλή σας απόλαυση!