Οι κολοκυθοκορφάδες είναι μια εύκολη και καλοκαιρινή συνταγή που φτιάχνουν στη Λευκάδα και μοιάζει πολύ με το τουρλού.
Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε
Υλικά
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε τις κολοκυθοκορφάδες λαδερές, ξεκινάμε πλένοντας καλά τις κολοκυθοκορφάδες και τις στραγγίζουμε.
- Βάζουμε να βράσει άφθονο νερό σε μια βαθιά κατσαρόλα και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τις κορφάδες. Δεν αλατίζουμε γιατί οι κορφάδες θα σφίξουν.
- Αντίθετα, θέλουμε να μαλακώσουν αρκετά στο βράσιμο, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους στη συνέχεια με τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε καλά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε τις κορφάδες και ανάμεσά τους τακτοποιούμε τα μικρά κολοκυθάκια, ολόκληρα. Από πάνω στρώνουμε τις φέτες κρεμμυδιών, αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε τον μαϊντανό. Πάνω τους απλώνουμε τους ανθούς.
- Τέλος, περιχύνουμε με τις τριμμένες ντομάτες.
- Αλατίζουμε λίγο ακόμη, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και με 2/3 φλιτζ. τσαγιού νερό. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το υγρό να κοχλάσει.
- Χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι κορφάδες. Τα υλικά δεν πρέπει να κοχλάζουν στο μαγείρεμα, αλλά ίσα να ανακινούνται.
- Σερβίρουμε με πικάντικη φέτα, ελιές, ψωμί και αγγουράκια ραντισμένα με αλάτι και λάδι.
Καλή σας απόλαυση!