Χοχλιοί μπουμπουριστοί: Απολαύστε την παραδοσιακή Κρητική συνταγή!

Οι Χοχλιοί μπουμπουριστοί είναι μια παραδοσιακή Κρητική λιχουδιά, που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους γευστικούς σας κάλυκες!

Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται!

Υλικά

  • 1/2 κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια, περίπου 50-60) καθαρισμένα
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού ξίδι
  • 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι θαλασσινό
  • λευκό κρασί

Εκτέλεση

Για τους χοχλιούς

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους χοχλιούς για 1-2 λεπτά
  • Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και αλατίζουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς για 4-5 λεπτά
  • Ρίχνουμε το ξίδι, το κρασί και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, ώστε να φύγει ο «θυμός» από το ξίδι

Για το καθάρισμα των σαλιγκαριών

  • Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφος τους από τυχόν υπολείμματα
  • Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμα τους
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη
  • Όσα επιπλέον χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και ακατάλληλα για κατανάλωση
  • Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, 1 φλιτζάνι ξίδι και 1 κουτάλι σούπας αλάτι
  • Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό

Καλή σας απόλαυση!