Κρητικός τζουλαμάς: Δείτε τι είναι και πώς φτιάχνεται

Ο κρητικός τζουλαμάς είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που φτιάχνουν στον νησί και είναι ουσιαστικά μια ριζόπιτα με πεντανόστιμο χωριάτικο φύλλο.
  • 5 χωριάτικα φύλλα
  • 2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο βρασμένο και πολύ ψιλοκομμένο
  • 2-3 συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 4 φλ. νερό ή ζωμό που βράσαμε το κοτόπουλο
  • 1 φλ. σταφίδες
  • 1 φλ. αμύγδαλα
  • 1/2 φλ. φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι (ψίχα)
  • 1 φλ. στακοβούτυρο Ανωγείων ή μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο
  • 2-3 πρέζες κανέλα
  • 1-2 πρέζες γαρύφαλλο
  • 1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 φλ. ζωμός κότας ή γάλα

Εκτέλεση

  • Bράζουμε πρώτα το κοτόπουλο, κρατάμε τον ζωμό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.
  • Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το στακοβούτυρο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό και βράζουμε το ρύζι.
  • Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε στο ρύζι το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
  • Σκεπάζουμε εκτός φωτιάς με πετσέτα και αφήνουμε 5′-10′ να τραβήξει τα υγρά του το ρύζι.
  • Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 2 βουτυρωμένα χωριάτικα φύλλα, πασπαλίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγη ζάχαρη.
  • Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε 1 βουτυρωμένο χωριάτικο φύλλο και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία δυο χωριάτικα φύλλα βουτυρωμένα.
  • Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε σε κομμάτια.
  • Περιχύνουμε με το ζωμό ή με γάλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα (προαιρετικά).
  • Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά ο τζουλαμάς.
  • Σερβίρεται ζεστός.

Καλή σας απόλαυση!