Η λαδόπιτα Σκύρου με ξινοτύρι είναι μία παραδοσιακή τυρόπιτα από το νησί των Σποράδων που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται:
Υλικά
- 1/4 αλεύρι
- 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ρίγανη
- Λίγο λάδι
- Χλιαρό νερό
- Ξινοτύρι ή όποιο άλλο τυρί λευκό θέλετε
Εκτέλεση
- Βάζω το αλεύρι σε μια λεκάνη και αναμιγνύω τη μαγιά, το αλάτι και τη ρίγανη.
- Φτιάχνω μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνω το λάδι, περίπου 1-2 κ.σ.
- Αρχίζω και ρίχνω σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνω απαλά, ώσπου να δέσουν τα υλικά σε μια όμορφη και εύπλαστη ζύμη.
- Την φτιάχνω σε μια μπάλα και την αφήνω σε ζεστό μέρος, ώσπου να διπλασιάσει τον όγκο της.
- Περίπου σε μια ώρα και ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου, η μπάλα της ζύμης έχει διπλασιαστεί και με τα χέρια την ανοίγω σε μια πιτούλα περίπου του ενός εκατοστού.
- Την αφήνω να ξεκουραστεί 10-15 λεπτά και μετά την τηγανίζω σε καυτό καλαμποκέλαιο.
- Τη σερβίρω ζεστή, έχοντας σκορπίσει από πάνω κομμάτια απ το ξινοτύρι.
Καλή σας απόλαυση!