Κρητικά καλτσούνια με μέλι: Δείτε την πεντανόστιμη συνταγή

Τα κρητικά καλτσούνια με μέλι είναι μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν στην Κρήτη.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
  • διάλυμα αυγού
  • λίγο σουσάμι
  • μέλι για το σερβίρισμα
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

  • 500 γραμ. φρέσκο Κρητικό ανθότυρο
  • 200 γραμ. μαλάκα (Κρητικό χλωρό τυρί)
  • 1-2 αυγά
  • λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μεταξύ τους.
  • Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το κόβουμε σε δίσκους 10 εκ. με ένα κουπ πατ ή ένα πιάτο ή ένα ροδάκι ζύμης. Το σχήμα τους και το μέγεθός τους εξαρτώνται από το πόσο μεγάλα ή μικρά τα θέλουμε.
  • Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου από μια κουταλίτσα γέμιση, βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες, με τα δάχτυλα, και κλείνουμε σε σχήμα φακέλου.
  • Μπορούμε να τα κλείσουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο ή σε σχήμα μακρόστενο.
  • Δεν ξεχνάμε να πατήσουμε καλά με πιρούνι τις ενώσεις κάθε φύλλου.
  • Αφού τελειώσουμε όλα τα καλιτσούνια, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.
  • Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C στον αέρα, για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσουν. Περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!