Τα κρητικά καλτσούνια με μέλι είναι μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή που φτιάχνουν στην Κρήτη.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται
Υλικά
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο
- διάλυμα αυγού
- λίγο σουσάμι
- μέλι για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο για τηγάνισμα (προαιρετικά)
Για τη γέμιση
- 500 γραμ. φρέσκο Κρητικό ανθότυρο
- 200 γραμ. μαλάκα (Κρητικό χλωρό τυρί)
- 1-2 αυγά
- λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μεταξύ τους.
- Ανοίγουμε το φύλλο από τη συσκευασία και το κόβουμε σε δίσκους 10 εκ. με ένα κουπ πατ ή ένα πιάτο ή ένα ροδάκι ζύμης. Το σχήμα τους και το μέγεθός τους εξαρτώνται από το πόσο μεγάλα ή μικρά τα θέλουμε.
- Βάζουμε πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου από μια κουταλίτσα γέμιση, βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες, με τα δάχτυλα, και κλείνουμε σε σχήμα φακέλου.
- Μπορούμε να τα κλείσουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο ή σε σχήμα μακρόστενο.
- Δεν ξεχνάμε να πατήσουμε καλά με πιρούνι τις ενώσεις κάθε φύλλου.
- Αφού τελειώσουμε όλα τα καλιτσούνια, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.
- Τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 C στον αέρα, για περίπου 25′, μέχρι να ροδίσουν. Περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι και σερβίρουμε.
Καλή σας απόλαυση!