Τα σαμιώτικα μπουρέκια είναι μια πεντανόστιμη συνταγή του νησιού με βάση την κολοκύθα που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσετε.
Υλικά
- 1 κιλό περίπου κολοκύθα κόκκινη, καθαρισμένη και κομμένη σε χοντρά κομμάτια, βρασμένη ελαφρά και στραγγισμένη ή ψητή στο φούρνο (ώστε να μαλακώσει)
- 2 κρεμμύδια ξερά
- ½ κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι μπαχάρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κιλό φέτα
- Ηλιέλαιο για τηγάνισμα ή ψήσιμο.
- Τριμμένο τυρί σαμιώτικο ή ζάχαρη για το σερβίρισμα
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγο αλάτι
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 1 κουταλιά σούπας ξίδι
Εκτέλεση
- Τρίβουμε την βρασμένη κολοκύθα και το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη.
- Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, την κολοκύθα και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
- Ανακατεύουμε και προσθέτουμε κανέλα, μπαχάρι, ζάχαρη, πιπέρι και αλάτι.
- Σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε ώσπου να πιει τα υγρά του και η κολοκύθα να αλλάξει χρώμα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και Προσθέτουμε το τυρί φέτα.
- Ζυμώνουμε τα υλικά και ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενες λωρίδες.
- Σε κάθε λωρίδα βάζουμε γέμιση, όχι πολύ πάχος, την κλείνουμε και τη στρίβουμε σαν σαλιγκαράκι για να σχηματίσουμε τα σαμιώτικα μπουρέκια.
- Τέλος, τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Διαφορετικά, τα αλείφουμε με ηλιέλαιο και τα ψήνουμε στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να ροδίσουν.
- Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με αλμυρό σαμιώτικο τυρί ή ζάχαρη αναλόγως πως θέλουμε να τα φάμε.
Καλή σας απόλασυη!