Ζαχαρένα Σύμης: Δείτε την συνταγή για πεντανόστιμα κουλουράκια

Τα ζαχαρένα είναι κουλούρια που φτιάχνουν στην Σύμη και είναι πραγματικά πεντανόστιμα. Αρωματίζονται με μαστίχα, αχνίζονται και η γεύση τους θυμίζει κουραμπιέδες.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

  • 150 κομμάτια
  • 1 1/2 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
  • 800 γρ. φυτικό μαγειρικό λίπος
  • 2 φακ. μαγιά ξερή
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ. ανθόνερο
  • 2 βανίλιες
  • 3 δάκρια μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 φακελα άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  • Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό μαζί με λίγη ζάχαρη, αφήνουμε να φουσκώσει.
  • Ετοιμάζουμε το ανθόνερο.Σε ένα λίτρο νερό ρίχνουμε 6-8 σταγόνες ανθολαδο.Μισό φλυτζάνι θα χρειαστεί για τη ζύμη μας.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι,το αλάτι,τις βανίλιες τη ζάχαρη,το ανθόνερο και τη μαγιά που διαλυσαμε.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και μέσα ρίχνουμε τη μαστίχα την κοπανισμένη.Δεν θα το κάψουμε ίσα να λιώσει.Το ρίχνουμε κι αυτό στο αλεύρι μας και ζυμώνουμε.Το νερό το βάζουμε μόνο αν χρειαστεί.
  • Η ζύμη μας γίνεται πολύ μαλακια και τρυφερή.Αν κολλάει πολύ στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
  • Τη ζύμη μας την κλείνουμε σε πλαστικό μπωλ, σκεπάζουμε καλά και βάζουμε σε ζεστό μέρος. Θέλει αρκετές ώρες να ανέβει το ζυμάρι μας. Τουλάχιστον 3 ώρες.
  • Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη πλάθουμε τα κουλουράκια μας όχι πολύ μεγάλα ούτε πολύ χοντρά.
  • Αφού τα έχουμε φτιάξει όλα τότε ξεκινάμε να ψήνουμε.Τα αφήνουμε 1 ώρα να ανέβουν κι άλλο.
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα βγάζουμε.
  • Όπως είναι ζεστά τα ψεκάζουμε με το ανθόνερο αρκετές φορές.Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και μετά τα ζαχαρωνουμε. Η ζάχαρη πρέπει να είναι κοσκινισμενη.
  • Τα περνάμε και δεύτερη φορά με τη ζάχαρη.
  • Τα στοιβαζουμε και ανάμεσα βάζουμε λαδοχαρτο.

Καλή σας απόλαυση!