Ζαχαρομπακλαβάς Πάρου: Μια νηστίσιμη συνταγή… γεμάτη αρώματα

Ο ζαχαρομπακλαβάς Πάρου είναι μια υπέροχη, γλυκιά και γρήγορη συνταγή, που θα την απολαύσετε στο έπακρο!

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

Υλικά

  • 200 γρ αμύγδαλο άσπρο
  • 200 γρ καρύδια
  • 350 γρ μέλι
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 150 γρ νερό
  • 4 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.σ κοφτή κανέλα
  • 1/4 κ.γ γαρύφαλλο (στη μύτη του κουταλιού)
  • ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή κόντιτα (προαιρετικά)
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Καλύπτουμε το ταψάκι με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη. Στο multi ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και το καρύδι (αρκετά ψιλοκομμένα όχι όμως σκόνη) και ανακατεύουμε με το σιμιγδάλι τα μπαχαρικά, το ξύσμα και το γλυκό πορτοκαλιού
  • Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε το μέλι και σε μέτρια φωτιά περιμένουμε να ρευστοποιηθεί . Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι περίπου 3-4 λεπτά. Το σιροπάκι μας θα κάνει χοντρές φουσκάλες
  • Προσθέτουμε τα υλικά με το σιμιγδάλι, το αμύγδαλο, το καρύδι, τα κανελογαρύφαλλα, το ξύσμα και το φρούτο. Ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να πήξει το μείγμα μας
  • Ρίχνουμε το γλυκό στο ταψί καυτό, απλώνουμε αρχικά με μια κουτάλα και πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη. Πατάμε με το χέρι μας, μέχρι να απλωθεί το μείγμα ομοιόμορφα
  • Αφήνουμε τουλάχιστον για ένα βράδυ να κρυώσει καλά και να σταθεί και κόβουμε σε κομμάτια
  • Μπορούμε να το φυλάξουμε σε κουτάκι καλά κλεισμένο για αρκετές μέρες

Καλή σας όρεξη!