Το σφουγγάτο Λέσβου είναι μια πεντανόστιμη ομελέτα με κολοκύθια και αποτελεί την ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό και χορταστικό γεύμα!
Πάμε να δούμε τη συνταγή
Υλικά
- 2 κιλά κολοκυθάκια, τριμμένα
- 8 κρεμμυδάκια φρέσκα, πολύ ψιλοκομμένα
- 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά, τριμμένα
- 1 φλ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 φλ. τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
- 250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 120 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο + 2-3 κτ. σούπας για το πασπάλισμα
- 8 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς
- 3 κτ. σούπας (κοφτές) φρυγανιά τριμμένη + λίγη ακόμα για το ταψί και για το πασπάλισμα
- 3 κουτ. σούπας (κοφτές) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το ταψί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Για να φτιάξουμε σφουγγάτο Μυτιλήνης, αρχικά βάζουμε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε για περίπου 10-15 λεπτά, να βγάλουν τα υγρά τους
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C
- Στύβουμε καλά τα κολοκυθάκια με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε
- Λαδώνουμε το ταψί, σκορπίζουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα φρυγανιά τριμμένη και λίγο λαδοτύρι
- Ψήνουμε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι το σφουγγάτο να σφίξει και να ροδίσει
- Σερβίρουμε, το σφουγγάτο Μυτιλήνης, ζεστό και το συνοδεύουμε με λίγο δροσερό γιαούρτι σακούλας
Tip
- Ψήνεται στον φούρνο, δεν τηγανίζεται και έτσι είναι πιο ελαφρύ. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε το λαδοτύρι με επιπλέον φέτα
Καλή σας απόλαυση!