Λαλάγγια Μάνης: Πεντανόστιμη γλυκιά συνταγή

Τα λαλάγγια είναι μια πεντανόστιμη γλυκιά συνταγή από τη Μάνη. Είναι τραγανά και μόλις τα δοκιμάσετε είμαστε σίγουροι πως ξετρελαθείτε!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά 

  • 500 γρ. αλεύρι
  • ⅓ φλ. ελαιόλαδο
  • ⅓ κ.γ. αλάτι
  • ½ φακελάκι ξερή μαγιά
  • 250-300 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Μέλι ή κανελοζάχαρη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  • Zεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο να γίνει χλιαρό.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ραντίζουμε με το ζεστό λάδι. Το πασπαλίζουμε με το αλάτι.
  • Τρίβουμε στις παλάμες το αλεύρι με το λάδι να βραχεί ελαφρά.
  • Προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και δουλεύουμε το μείγμα με ελαφρώς λαδωμένα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και απαλή ζύμη.
  • Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί σε όγκο, για μία ώρα περίπου.
  • Πλάθουμε ένα μεγάλο χοντρό κορδόνι χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο – αν η ζύμη κολλάει, λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας.
  • Στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και πλάθουμε την καθεμία σε ένα χοντρό φιτίλι.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν και πλάθουμε ξανά σε πολύ λεπτά κορδόνια.
  • Τα τυλίγουμε σε διάφορα σχήματα ή τα διπλώνουμε στα τέσσερα.
  • Στο τηγάνι
    Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λάδι, να φτάσει τους 170°C.
  • Ρίχνουμε σε δόσεις τα λαλάγγια στο καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε για 1½-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.
  • Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε σχάρα να στραγγίσουν από το λάδι.
  • Πασπαλίζουμε με λίγη κανελοζάχαρη όσο είναι ακόμη καυτά, ώστε να κολλήσει πάνω τους.
  • Εναλλακτικά, τα σερβίρουμε σκέτα ή με λίγο μέλι και τα συνοδεύουμε με τυρί.

Καλή σας απόλαυση!