-
500 γρ. αλεύρι
-
⅓ φλ. ελαιόλαδο
-
⅓ κ.γ. αλάτι
-
½ φακελάκι ξερή μαγιά
-
250-300 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
-
Λάδι για τηγάνισμα
-
Μέλι ή κανελοζάχαρη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Zεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο να γίνει χλιαρό.
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ραντίζουμε με το ζεστό λάδι. Το πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Τρίβουμε στις παλάμες το αλεύρι με το λάδι να βραχεί ελαφρά.
- Προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και δουλεύουμε το μείγμα με ελαφρώς λαδωμένα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και απαλή ζύμη.
- Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί σε όγκο, για μία ώρα περίπου.
- Πλάθουμε ένα μεγάλο χοντρό κορδόνι χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο – αν η ζύμη κολλάει, λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας.
- Στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και πλάθουμε την καθεμία σε ένα χοντρό φιτίλι.
- Αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν και πλάθουμε ξανά σε πολύ λεπτά κορδόνια.
- Τα τυλίγουμε σε διάφορα σχήματα ή τα διπλώνουμε στα τέσσερα.
- Στο τηγάνι
Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λάδι, να φτάσει τους 170°C. - Ρίχνουμε σε δόσεις τα λαλάγγια στο καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε για 1½-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.
- Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε σχάρα να στραγγίσουν από το λάδι.
- Πασπαλίζουμε με λίγη κανελοζάχαρη όσο είναι ακόμη καυτά, ώστε να κολλήσει πάνω τους.
- Εναλλακτικά, τα σερβίρουμε σκέτα ή με λίγο μέλι και τα συνοδεύουμε με τυρί.
Καλή σας απόλαυση!