Μελόπιτα Μυκόνου: Δοκιμάστε τη γευστική συνταγή

Η μελόπιτα είναι η παραδοσιακή συνταγή της Μυκόνου, που θα ικανοποιήσει πλήρως τους γευστικούς σας κάλυκες!

Πάμε να δούμε πως μαγειρεύεται

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 2 φύλλα ζύμης (κουρού κατά προτίμηση)

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. ανθότυρο στραγγισμένο (τυροβολιά Μυκόνου)
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. μέλι ή 1 φλιτζάνι
  • 2 κ.σ. κανέλα
  • μπόλικο μέλι, για το μέλωμα (50-100 ml)
  • παγωτό (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο, ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη, που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
  • Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και ανακατεύουμε, για να ενσωματωθούν
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° στις αντιστάσεις. Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε 2 φύλλα να καλύπτουν το ταψί. Στρώνουμε σε ένα αντικολλητικό ταψί το ένα φύλλο, απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο
  • Χαράζουμε την πίτα με κομμάτια σε ρόμβους, τρυπάμε ελαφρά το πάνω φύλλο με ένα πιρούνι, ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και βάζουμε τον φούρνο για 1 ώρα στους 170° στις αντιστάσεις. Έπειτα, κατεβάζουμε στους 160 και μόνο στην κάτω αντίσταση για 10 λεπτά, για να ψηθεί καλά, ελέγχοντας μην καεί (αναλόγως το φούρνο μπορεί να χρειαστεί λιγότερο η περισσότερο ψήσιμο), θέλουμε να γίνει τραγανή και αρκετά ρόδινη
  • Μόλις είναι έτοιμη, τη βγάζουμε και περιχύνουμε με όσο μέλι θέλουμε. Ταιριάζει αρκετά σερβιρισμένη με παγωτό βανίλια ή στρατσιατέλα

Καλή σας απόλαυση!