Δείτε την συνταγή για παστάκια από την Σέριφο

Τα παστάκια Σέριφου είναι μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή με κρέμα και ζελέ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται

Υλικά

Για τη βάση

  • 100 ml γάλα
  • 50 ml ούζο
  • 70 γρ. φρυγανιές σίκαλης

Για την κρέμα

  • ½ lt γάλα πλήρες
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κρόκοι από μέτρια αυγά
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το ζελέ κεράσι

  • 1 φακελάκι 100 γρ. ζελέ κεράσι
  • 200 ml βραστό νερό
  • 200 ml κρύο νερό

Εκτέλεση

Για τη βάση

  • Ρίχνουμε το γάλα και το ούζο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε μεμβράνη σε ένα πυρίμαχο σκεύος 27×20 εκ.
  • Βουτάμε προσεκτικά μία μία τις φρυγανιές μέσα στο μείγμα του μπολ, για λίγη ώρα, ώστε να μη μουλιάσουν πολύ και διαλυθούν. Τις τοποθετούμε μέσα στο πυρίμαχο σκεύος, μέχρι να καλυφθεί εντελώς η βάση του σκεύους και το αφήνουμε στην άκρη.

Για την κρέμα

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, βάζουμε μέσα το γάλα, τη μισή ποσότητα ζάχαρης, ανακατεύουμε και περιμένουμε να πάρει μια βράση το μείγμα.
  • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ασπρίσουν τα αυγά και να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε σιγά σιγά με μια βαθιά κουτάλα το ζεστό μείγμα με το γάλα στο μπολ με το μείγμα αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός.
  • Μόλις αναπτύξει θερμοκρασία το μείγμα αυγών, αδειάζουμε όλο το μείγμα του μπολ στην κατσαρόλα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα για 4-6 λεπτά, μέχρι να πήξει το μείγμα.

Για τη σύνθεση

  • Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τη βάση στο πυρίμαχο σκεύος και την απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη, προσέχοντας η μεμβράνη να εφάπτεται ακριβώς επάνω στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
  • Μπορούμε να το αφήσουμε για 30 λεπτά με 1 ώρα εκτός ψυγείου ή 10 λεπτά εκτός ψυγείου και 30 λεπτά στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει η κρέμα, αφαιρούμε τη μεμβράνη.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη σκόνη ζελέ, το βραστό νερό και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να διαλυθεί η σκόνη. Προσθέτουμε το κρύο νερό, ανακατεύουμε εκ νέου και αφήνουμε το ζελέ να κρυώσει για 1 λεπτό.
  • Περιχύνουμε με μια βαθιά κουτάλα το ζελέ πάνω από την κρέμα στο πυρίμαχο σκεύος και μεταφέρουμε το γλυκό ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες, μέχρι να σφίξει το ζελέ.
  • Για να ξεφορμάρουμε το γλυκό, περνάμε προσεκτικά ένα λεπτό μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα του σκεύους, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!