Site icon RestartTourism

Καλαμαράκια γεμιστά όπως τα φτιάχνουν στη Μυτιλήνη

Τα καλαμαράκια γεμιστά είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Μυτιλήνης. Είναι μια πεντανόστιμη συνταγή και αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό γεύμα που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
  • Για τη γέμιση
  • 300 γρ. καλαμάρια, (μόνο τα πτερύγια και τα πλοκάμια)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. ούζο
  • 100 γρ. ρύζι καρολίνα, ή γλασέ
  • 450 γρ. νερό
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Για τα καλαμάρια
  • 800 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα (μόνο τις φούσκες)
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
  • μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • λεμόνι, σε φέτες

Εκτέλεση

Για τη γέμιση
  • Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια και κρατάμε τα σώματα (τις φούσκες) ολόκληρα για να τα γεμίσουμε στη συνέχεια.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα καλαμάρια.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά. Προσέχουμε να μην κουνήσουμε το τηγάνι για να μη βγάλουν τα καλαμάρια υγρασία.
  • Ψιλοκόβουμε σε ένα δεύτερο ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες, το προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι στο τηγάνι και σβήνουμε με το ούζο.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.

Για τα καλαμάρια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Γεμίζουμε το εσωτερικό από τα καλαμάρια με τη γέμιση προσέχοντας να μην τα παραγεμίσουμε, και κλείνουμε το άνοιγμά τους με οδοντογλυφίδες για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
  • Μεταφέρουμε τα καλαμάρια σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να μαριναριστούν καλά τα καλαμάρια.
  • Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, το μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στην πάνω σχάρα.
  • Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε, το μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και σερβίρουμε με μαϊντανό και φέτες λεμονιού.
Καλή σας απόλαυση!
Exit mobile version