Τα καλαμαράκια γεμιστά είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Μυτιλήνης. Είναι μια πεντανόστιμη συνταγή και αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό γεύμα που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
- Για τη γέμιση
- 300 γρ. καλαμάρια, (μόνο τα πτερύγια και τα πλοκάμια)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 30 γρ. ούζο
- 100 γρ. ρύζι καρολίνα, ή γλασέ
- 450 γρ. νερό
- 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
Για τα καλαμάρια
- 800 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα (μόνο τις φούσκες)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
- μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- λεμόνι, σε φέτες
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια και κρατάμε τα σώματα (τις φούσκες) ολόκληρα για να τα γεμίσουμε στη συνέχεια.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και μεταφέρουμε τα ψιλοκομμένα καλαμάρια.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε να καραμελώσουν για 3-4 λεπτά. Προσέχουμε να μην κουνήσουμε το τηγάνι για να μη βγάλουν τα καλαμάρια υγρασία.
- Ψιλοκόβουμε σε ένα δεύτερο ξύλο κοπής το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Κόβουμε το σκόρδο σε φέτες, το προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Προσθέτουμε το θυμάρι στο τηγάνι και σβήνουμε με το ούζο.
- Προσθέτουμε το ρύζι και το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.
Για τα καλαμάρια
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
- Γεμίζουμε το εσωτερικό από τα καλαμάρια με τη γέμιση προσέχοντας να μην τα παραγεμίσουμε, και κλείνουμε το άνοιγμά τους με οδοντογλυφίδες για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
- Μεταφέρουμε τα καλαμάρια σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να μαριναριστούν καλά τα καλαμάρια.
- Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, το μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στην πάνω σχάρα.
- Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο, ξεσκεπάζουμε, το μεταφέρουμε ξανά στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και σερβίρουμε με μαϊντανό και φέτες λεμονιού.
Καλή σας απόλαυση!