Αμοργός: Ξεροτήγανα ή κατιμάρια – Το γλυκό των γιορτών στο νησί

Αμοργός: Το παραδοσιακό γλυκό του νησιού με το απέραντο γαλάζιο, δεν είναι άλλο από τα ξεροτήγανα που προσφέρονται σε ειδικές περιπτώσεις.

Η Αμοργός είναι ένα νησί το οποίο κερδίζει τον ταξιδιώτη με την ομορφιά του. Η θέα του Αιγαίου κόβει την ανάσα σε κάθε σημείο του, ενώ τα πεντακάθαρα νερά προσφέρουν στον ταξιδιώτη μια μοναδική εμπειρία. Η Αμοργός, όμως, δεν είναι μόνο τα μπάνια και οι βόλτες, αλλά και η παραδοσιακή της κουζίνα.

Τα ξεροτήγανα ή κατιμάρια, είναι το παραδοσιακό γλυκό στην Αμοργό. Για τους Αμοργιανούς τα ξεροτήγανα δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο κέρασμα αλλά τα προσφέρουν στους γάμους ,στα βαφτίσια και σε όλες τις χαρές τους μαζί με το παραδοσιακό παστέλι!

Υλικά

Αλεύρι 1 κιλό

Λάδι ένα ποτήρι κρασιού

Ζάχαρη 1 κουτ. γλυκού

Αλάτι 1 κουτ. γλυκού

Νερό – όσο χρειαστεί η ζύμη –

Mέλι – Αμοργού  –

Σουσάμι

Η εκτέλεση στο βίντεο από τις Γυναίκες της Λέσχης Γαστρονομίας Αμοργού