Λιωτό σαμοθρακιώτικο: Παράδοση και νοστιμιά… στο πιάτο σας

Το σαμοθρακιώτικο λιωτό είναι μια πεντανόστιμη συνταγή με κατσικάκι και μπόλικα κρεμμύδια, που “λιώνει” στο στόμα!

Πάμε να δούμε πως μαγειρεύεται

Υλικά

  • 2 κιλά κατσίκι (κατά προτίμηση μπούτι), σε μέτρια κομμάτια με το κόκαλο
  • 1 κιλό κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 1 μέτρια ντομάτα, τριμμένη
  • 4 – 5 κόκκοι μπαχάρι
  • 4 – 5 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς από όλες τις πλευρές
  • Aλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ
  • Ρίχνουμε 500 ml νερό και βράζουμε για περίπου 3 – 5 λεπτά ή μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη ντομάτα, τη δάφνη και τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για περίπου 1½ – 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά και το φαγητό να μείνει με το λάδι του
  • Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι. Αν όμως το φαγητό μείνει στο τέλος με παραπανίσια υγρά, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα
  • Πετάμε τα μπαχαρικά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με ό,τι μας αρέσει, π.χ. ρύζι πιλάφι, πατάτες τηγανητές ή χοντρά μακαρόνια

Καλή όρεξη!