Αμυγδαλόπιτα: Δείτε την παραδοσιακή συνταγή της Καβάλας

Η αμυγδαλόπιτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Καβάλας που θυμίζει αρκετά το ραβανί και είναι πραγματικά πεντανόστιμη.

Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε

Υλικά 

  • 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
  •  1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  5 αυγά
  •  200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  •  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
  •  250 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε λεπτά ψίχουλα
  •  2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  •  ελάχιστη κανέλα σε σκόνη
  •  9-12 ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα, ελαφρά καβουρδισμένα,

Σιρόπι

  •  2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  4 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  φλούδα από 1 πορτοκάλι
  •  1 ξυλάκι κανέλας

Eκτέλεση

  • Ξεκινάμε χτυπώντας σε ένα μπολ με το μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα, το ξύσμα και την κανέλα και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 26 εκ., αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
  • Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε το γλυκό για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
  • Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
  • Το κόβουμε σε καρεδάκια, φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι κάτω, και στολίζουμε κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο.

Σιρόπι

  • Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε αμέσως το γλυκό, αργά, φροντίζοντας να εισχωρήσει το σιρόπι και ανάμεσα στα κομμάτια.
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 1 βράδυ, ώστε να απορροφήσει το σιρόπι, και το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.

Καλή σας απόλαυση!