Η αμυγδαλόπιτα είναι μια παραδοσιακή συνταγή της Καβάλας που θυμίζει αρκετά το ραβανί και είναι πραγματικά πεντανόστιμη.
Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε
Υλικά
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι
- 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 5 αυγά
- 200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
- 250 γρ. αμύγδαλα, τριμμένα σε λεπτά ψίχουλα
- 2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- ελάχιστη κανέλα σε σκόνη
- 9-12 ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα, ελαφρά καβουρδισμένα,
Σιρόπι
- 2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 4 φλιτζ. τσαγιού νερό
- φλούδα από 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
Eκτέλεση
- Ξεκινάμε χτυπώντας σε ένα μπολ με το μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να φτιάξουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι, τα αμύγδαλα, το ξύσμα και την κανέλα και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί με διάμετρο 26 εκ., αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε το γλυκό για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς.
- Το κόβουμε σε καρεδάκια, φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι κάτω, και στολίζουμε κάθε κομμάτι με ένα αμύγδαλο.
Σιρόπι
- Βράζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε αμέσως το γλυκό, αργά, φροντίζοντας να εισχωρήσει το σιρόπι και ανάμεσα στα κομμάτια.
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 1 βράδυ, ώστε να απορροφήσει το σιρόπι, και το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.
Καλή σας απόλαυση!