Βαρβάρα Θράκης: Ενα απίθανο γλύκισμα το οποίο φτιάχνουν οι νοικοκυρές την παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας και προσφέρεται στα σπιτικά της πατρίδας μας ως ευλογία.
Παραδοσιακά την φτιάχνουν οι νοικοκυρές στη Θράκη και την Μακεδονία.
Πάμε να δούμε πώς θα τη φτιάξετε…
Βαρβάρα Θράκης – Υλικά Συνταγής
- Αποφλοιωμένο σιτάρι – 350 γραμμάρια
- Μισό φλυτζάνι αλεύρι καβουρδισμένο
- Τρία φλυτζάνια φλυτζάνια ζάχαρη
- Ενα κουταλάκι γλυκού αλάτι
- Μισό κουταλάκι κανέλα
- Μια κούπα καρύδια
- Μισή κούπα αμυγδαλόψυχα
- Μισή κούπα σουσάμι καβουρδισμένο
- Μισή κούπα ρόδι καθαρισμένο
- Για το σερβίρισμα θα χρειαστεούμε κανέλα και τους τρίμα από καρύδια και αμύγδαλα, σουσάμι και ρόδι.
Βαρβάρα Θράκης – Εκτέλεση Συνταγής
- Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε το σιτάρι σε νερό για να μουλιάσει. Την επόμενη το ξεπλένουμε και το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι μέχρι το νερό που τρέχει από μέσα να είναι πεντακάθαρο.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το σιτάρι με το αλάτι για να βράσει και μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.Προσέξτε μη σας λιώσει το σιτάρι και μη χάσετε το νερό.
- Οταν το σιτάρι σας γίνει προσθέστε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατέψτε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Στόχος να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα, οπότε φροντίστε να προσθέσετε αν χρειαστεί λίγο αλεύρι μέχρι να πετύχεται τη σωστή πυκνότητα του μείγματος.
- Βράζετε το μείγμα για λίγα λεπτά ανακατεύοντας με την κουτάλα μέχρι να πήξει αρκετά και όταν δείτε ότι κολλάει αρκετή ποσότητα πάνω στην κουτάλα σας, τότε το μείγμα είναι έτοιμο.
- Αφήνετε την Βαρβάρα να σταθεί μακριά από τη φωτιά και όταν «ηρεμήσει» από το βρασμό ρίχνετε μέσα τα καρύδια, το καβουρδισμένο σουσάμι, τα αμύγδαλα και το ρόδι.
- Ανακατεύετε και βάζετε τη Βαρβάρα σας σε μπολάκια. Τα αφήνετε να κρυώσουν και μετά προσθέτετε τη γαρνιτούρα των ξηρών καρπών και του σουσαμιού.
Καλή σας απόλαυση…