Είναι ο μουσακάς! Είναι το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, πασίγνωστο σε κάθε γωνιά του πλανήτη…
Είναι ο μουσακάς και τώρα θα δείτε την ιδανική συνταγή για να τον μαγειρέψετε κι εσείς…
Πολλές, ιδίως νέες νοικοκυρές αρνούνται να μπουν στη διαδικασία, κρίνοντας ότι ο μουσακάς είναι μπελαλίδικο φαγητό. Ισχύει. Είναι…
Ομως, αξίζει τον κόπο και τον χρόνο που θα αφιερώσετε.
Πάμε, να δούμε υλικά και διαδικασία υλοποίησης της συνταγής μας…
Μουσακάς – Υλικά Συνταγής
- 6 κολοκυθάκια
- 8 μεγάλες μελιτζάνες
- 8 μεγάλες πατάτες
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 300 ml κόκκινο κρασί
- 400 ml σάλτσα ντομάτας
- Πάπρικα
- Ρίγανη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/4 ματσάκι μαϊντανός
- Αλάτι πιπέρι
Μουσακάς – Μπεσαμέλ
- 1,5 λίτρο γάλα
- 9 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- 100 γρ κίτρινο τυρί
- 2 αυγα
- 200 γρ κίτρινο τυρί
Μουσακάς – Εκτέλεση Συνταγής
- Ξεκινάμε καθαρίζοντας και κόβοντας σε φέτες τα λαχανικά μας .
- Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλατίζουμε και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν.
- Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε καυτό ελαιόλαδο. Όταν μαλακώσουν, προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, την πάπρικα, τη ρίγανη, τη δάφνη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Συνεχίζουμε με τη μπεσαμέλ και διαλύουμε το αλεύρι στο κρύο γάλα.
- Τα σουρώνουμε σε μια κατσαρόλα και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, τα 100 γρ κίτρινο τυρί και τα αυγά.
- Στη συνέχεια λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνουμε τις μισές πατάτες.
- Κάνουμε μια στρώση από τις μισές μελιτζάνες και από πάνω βάζουμε τα κολοκυθάκια.
- Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω τον κιμά και τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
- Βάζουμε τις πατάτες και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ.
- Τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένο κίτρινο τυρί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσει.