Οι ροζέδες είναι παραδοσιακό γλυκό που φτιάχνουν στα Κύθηρα. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και είμαστε πως μόλις το δοκιμάσετε θα ξετρελαθείτε!
Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται
Υλικά
- 650γρ. αμυγδαλόψιχα ακαθάριστη
- 300γρ. ζάχαρη
- 200γρ. μέλι
- 200γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κουτ. σούπας κανέλα
- ½ κουτ. σούπας γαρίφαλο σε σκόνη
- ανθόνερο (προαιρετικά)
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα των ροζέδων
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλέθετε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν σαν σπασμένο ρύζι.
- Αραιώνετε το μέλι με ½-¾ φλιτζανιού ζεστό νερό. Ανακατεύετε τα αμύγδαλα με το σιμιγδάλι, τα μπαχαρικά και το μέλι μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη.
- Πλάθετε το μίγμα με βρεγμένα χέρια (για να μη κολλάνε) σε στρογγυλούς κουραμπιέδες ή το κόβετε με κουπ πατ σε σχήμα καρδιάς και αραδιάζετε τους ροζέδες σε βουτυρωμένο ταψί ή πάνω σε λαδόκολλα.
- Ψήνετε τους ροζέδες στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσοχή, δεν πρέπει να παραψηθούν.
- Αφήνετε τους ροζέδες να κρυώσουν, τους ραντίζετε ή τους αλείφετε αν θέλετε με ανθόνερο και τους κυλάτε σε άχνη ζάχαρη, μέχρι να καλυφθούν εντελώς.
- Οι ροζέδες διατηρούνται φρέσκοι σε μεταλλικό κουτί.
Καλή σας απόλαυση!