Το καρυδάτο είναι μια πεντανόστιμη συνταγή που φτιάχνουν στο Αγρίνιο και θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλα σας!
Πάμε να δούμε πως θα την ετοιμάσετε
Υλικά
- 1 1/2 πακέτο περίπου τριμμένη φρυγανιά
- 750 γρ. καρύδια αλεσμένα (όχι πολύ τριμμένα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
- 5-6 βανίλιες (σκόνη)
- 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 1 κιλό ζάχαρη άχνη
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
- 500 γρ. νερό
Εκτέλεση
- Αρχικά, αραδιάζουμε το χοντροαλεσμένο καρύδι, σε ένα βαθύ σκεύος
- Μετά, προσθέτουμε τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού
- Έπειτα, ρίχνουμε το σιρόπι και προσέχουμε να μη γίνει το μείγμα ούτε πολύ ρευστό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό, για να πλάθεται στα χέρια μας εύκολα
- Στο σιρόπι που θα φτιάξουμε, μαζί με το νερό θα προσθέσουμε το κακάο και το κονιάκ και θα τα αφήσουμε να λιώσουν. Στη συνέχεια, θα το ρίξουμε στα στερεά υλικά και θα αρχίσουμε να ανακατεύουμε με τα χέρια και θα ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε σχήματα (πλάθουμε καλά με τα χέρια μας, δημιουργώντας μισοφέγγαρα ή αστεράκια)
- Αφού έχουμε φτιάξει τα σχήματα, τα περνάμε από ζάχαρη άχνη ή από λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν
Καλή σας απόλαυση!