Στον Βελβεντό της Κοζάνης δεσπόζει επιβλητικό το φαράγγι του Σκεπασμένου, το οποίο είναι ευρέως γνωστό και ως φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών».
Εκτείνεται σε μήκος που αγγίζει τα 8 χιλιόμετρα, βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων, στα ανατολικά του Νομού Κοζάνηςκαι τροφοδοτείται με νερό από το Λαφόρεμα, που πηγάζει από τη Λάφιστα στο χωριό Καταφύγι.
Η κατάληξή του φαραγγιού οδηγεί στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, 600 μέτρα από την είσοδό του, ενώ κατά μήκος της διαδρομής που ξεκινά από τα 450 και καταλήγει στα 1350 μέτρα υψόμετρο, μπορεί κανείς να απολαύσει τους 10 καταρράκτες και αρκετές περισσότερες φυσικές λίμνες.
Για να βρεθείτε στον Βελβεντό και το Φαράγγι του Σκεπασμένου θα χρειαστεί να διανύσετε 462 χιλιόμετρα απ’ την Αθήνα, 152 απ’ τη Θεσσαλονίκη και 34 από το κέντρο της Κοζάνης.
Χλωρίδα και Πανίδα
Η βλάστηση γύρω από το φαράγγι είναι τόσο πυκνή που είναι κυριολεκτικά αδιάβατη. Το παρόχθιο δάσος περιλαμβάνει είδη, όπως πλατάνια, ιτιές και φράξους, ενώ οι πλαγιές καλύπτονται από θαμνώδη βλάστηση με είδη, όπως οστριές, γαύρους, κράτεγους, αγριοφουντουκιές, βελανιδιές, κ.ά. Στα πιο ψηλά σημεία ξεκινάνε πυκνά ελατοδάση.
H ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι ιδιαίτερα πλούσια κάτι που ενισχύεται από την γειτνίαση με τη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, αλλά και τα γύρω χωράφια.
Έτσι ο παρατηρητής μέσα σε μια σχετικά μικρή έκταση μπορεί να συναντήσει είδη που ζούνε σε τελείως διαφορετικούς οικοτόπους. Περιστασιακή είναι η παρουσία του χρυσαετού και του κραυγαετού, ενώ από τα άλλα αρπακτικά στο φαράγγι ζούνε φιδαετοί, σφηκιάρηδες, γερακίνες, πετρίτες, ξεφτέρια, σαΐνια, βραχοκιρκίνεζα, εντυπωσιακοί μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες.
Κοντά στο φαράγγι μπορεί να συναντήσετε και τα δύο είδη πελαργών της Ελλάδας, τον λευκό και τον μαύρο και στη κοίτη του ρέματος, που είναι μόνιμο, ζούνε νεροκότσυφες και σταχτοσουσουράδες.
Στα κάθετα βράχια κάνουν τις φωλιές τους βουνοσταχτάρες, σπιτοχελίδονα, σταβλοχελίδονα, σπάνια βραχοχελίδονα, βραχοτσοπανάκοι και γαλαζοκότσυφες.
Η υπόλοιπη ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως γυδοβύζια, φάσσες, μεσαίους δρυοκολάπτες, βαλκανικούς δρυοκολάπτες, μελισσοφάγους, δεντροσταρήθρες, συκοφάγους, αετομάχους, κοκκινοκεφαλάδες, κάργιες, κίσσες, δεντροτσοπανάκους, τσίχλες, γερακότσιχλες, κοκκινοτσιροβάκους, θαμνοτσιροβάκους, μαυροσκούφηδες, φυλλοσκόπους, κοκκοθραύστες, πυρροβασιλίσκους, κ.ά.
Από τα αμφίβια εδώ ζούνε σαλαμάνδρες, γραικοβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι, φρύνοι, πρασινόφρυνοι και δεντροβάτραχοι.
Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη όπως, μεσογειακές χελώνες, κονάκια, τρανόσαυρες, πρασινόσαυρες, σιλιβούτια, τοιχογουστέρες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, στεφανοφόρους, εφιούς, σαΐτες, σαπίτες, αγιόφιδα και κοινές οχιές.
Στους λόφους γύρω από το φαράγγι συχνά κάνουν την παρουσία τους κοπάδια από λύκους.
Η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αλεπούδες, λαγούς, δασομυωξούς, δεντρομυωξούς και σκίουρους, ενώ στα πιο δύσβατα σημεία του φαραγγιού ζούνε λίγες βίδρες.
Με πληροφορίες από το Naturagreaca