Site icon RestartTourism

Καταφιώτικο Κοζάνης: Δείτε την πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή

Το καταφιώτικο Κοζάνης είναι μια πεντανόστιμη παραδοσακή συνταγή που μόλις δοκιμάσετε θα γλύφετε τα δάχτυλα σας!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά 

  • 2 kg ζυγούρι κομμένο σε μερίδες (αρνί)
  • 2 σκελ. σκόρδο ολόκληρες
  • 4 άνυδρα (κόκκινα) ξερά κρεμμύδια
  • 4 πιπεριές πράσινες
  • 4 πιπεριές κόκκινες
  • 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
  • 2 πατάτες μεγάλες
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. κοκκινοπίπερο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για το ζυγούρι στη γάστρα βάζουμε πρώτα το κρέας στην κατσαρόλα με νερό ίσα να το σκεπάζει και το βράζουμε για 30΄ από την ώρα που θα πάρει βράση.
  • Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε δαχτυλίδια και τις πιπεριές σε ροδέλες.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες όπως για το μουσακά.
  • Τις αραδιάζουμε σε ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.
  • Από πάνω βάζουμε μία στρώση το κρέας, καλύπτουμε με μία στρώση κρεμμύδια, μετά πιπεριές και τελειώνουμε με μία στρώση ντομάτες κομμένες σε ροδέλες.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο.
  • Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το κοκκινοπίπερο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό.
  • Περιχύνουμε το καταφιώτικο με 1 φλ. ζωμό (απ’ αυτόν μέσα στον οποίο έβρασε το κρέας) και τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι, ή αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια το κλείνουμε καλά γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις για 30΄, να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε στους 160°C.
  • Σιγοψήνουμε το φαγητό για 3 ώρες. Μη σας φαίνεται πολύς ο χρόνος, είναι χαμηλή η θερμοκρασία. Στην Κοζάνη το ψήνουν όλη τη νύχτα στους 100°C
  • Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.

Καλή σας απόλαυση!

Exit mobile version