-
2 kg ζυγούρι κομμένο σε μερίδες (αρνί)
-
2 σκελ. σκόρδο ολόκληρες
-
4 άνυδρα (κόκκινα) ξερά κρεμμύδια
-
4 πιπεριές πράσινες
-
4 πιπεριές κόκκινες
-
4 ώριμες μεγάλες ντομάτες
-
2 πατάτες μεγάλες
-
1 φλ. ελαιόλαδο
-
1 ματσ. μαϊντανό
-
1 κ.σ. κοκκινοπίπερο
-
Αλάτι
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Για το ζυγούρι στη γάστρα βάζουμε πρώτα το κρέας στην κατσαρόλα με νερό ίσα να το σκεπάζει και το βράζουμε για 30΄ από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε δαχτυλίδια και τις πιπεριές σε ροδέλες.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες όπως για το μουσακά.
- Τις αραδιάζουμε σε ταψί ή σε μεγάλη γάστρα.
- Από πάνω βάζουμε μία στρώση το κρέας, καλύπτουμε με μία στρώση κρεμμύδια, μετά πιπεριές και τελειώνουμε με μία στρώση ντομάτες κομμένες σε ροδέλες.
- Προσθέτουμε το σκόρδο.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το κοκκινοπίπερο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό.
- Περιχύνουμε το καταφιώτικο με 1 φλ. ζωμό (απ’ αυτόν μέσα στον οποίο έβρασε το κρέας) και τέλος, ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι, ή αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το καλύπτουμε πρώτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια το κλείνουμε καλά γύρω-γύρω με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250°C στις αντιστάσεις για 30΄, να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε στους 160°C.
- Σιγοψήνουμε το φαγητό για 3 ώρες. Μη σας φαίνεται πολύς ο χρόνος, είναι χαμηλή η θερμοκρασία. Στην Κοζάνη το ψήνουν όλη τη νύχτα στους 100°C
- Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του.
Καλή σας απόλαυση!