Στριφοτυρόπιτα Κοζάνης: Δοκιμάστε την πεντανόστιμη συνταγή

Η στριφτή τυρόπιτα Κοζάνης είναι μια παραδοσιακή συνταγή, που θα σας μείνει “αξέχαστη”.

Πάμε να δούμε πως θα τη φτιάξετε

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 750 γρ. τυρί φέτα
  • 150 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (προαιρετικά)
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο (220 γρ.)
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 300 γρ. λάδι

Εκτέλεση

  • Για τη ζύμη, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε μια όχι πολύ σκληρή ζύμη και τη χωρίζουμε στα 6
  • Μετά, την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα
  • Σε μπολ ή στο μίξερ, χτυπάμε καλά τα αυγά κι έπειτα τρίβουμε μέσα τη φέτα σε πολύ μικρά κομματάκια, προσθέτουμε τα κίτρινα τυριά, το γιαούρτι, το βούτυρο, το πιπεράκι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά
  • Σε αλευρωμένο πάγκο (για να μην κολλήσουν) απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα και βάζουμε γέμιση στο καθένα. Έπειτα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα τυλίγουμε σε ρολά μικρής διαμέτρου
  • Τα στρίβουμε, ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν. Έπειτα, τα ραντίζουμε με λάδι
  • Ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου για 30′

Καλή σας όρεξη!