Υπάρχει σημείο στην Ελλάδα που θα σε κάνει να νιώσεις πως βρίσκεσαι στις Αλπεις; Υπάρχει, είναι η Δρακολίμνη Τύμφης και πρέπει να την επισκεφτείς.
Μια εμπειρία ζωής στην Ηπειρό, μιας συγκλονιστικής διαδρομής από το Πάπιγκο, που θα σε κουράσει, καθώς απαιτούνται σχεδόν 4-5 ώρες περπατήματος, αλλά θα σε αποζημιώσει με την απίστευτη απόλαυση ενός αλπικού τοπίο, φτάνοντας στη Δρακολίμνη.
Οι τολμηροί θα επιχειρήσουν μετά από ένα κοπιαστικό δρομολόγιο να βουτήξουν στα νερά, που ακόμα και το καλοκαίρι είναι παγωμένα λόγω του υψόμετρου.
Η Δρακολίμνη είναι το μέρος που ό,τι κι αν θελήσει κανείς να ισχυριστεί περιγράφοντάς το, πιθανότατα θα το αδικήσει. Πολύ απλά, διότι η ομορφιά του αλπικού τοπίου ΔΕΝ περιγράφεται…
Το μεγαλείο της φύσης βρίσκεται άλλωστε εκεί… Ψηλά!!! Στα υψόμετρα, όπου ο άνθρωπος δεν έχει κατορθώσει να αφήσει τα σημάδια της κακοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος, όπως την προκαλεί στις πόλεις…
Γιατί ονομάζεται Δρακολίμνη; Μα, φυσικά, για τα δρακάκια που θα δείτε εκεί, τους Τρίτωνες, όπως ονομάζονται οι μικρές αμφίβιες σαύρες που ζουν μέσα στο νερό της λίμνης.
Ξεκινώντας απο το χωρίο Μικρο Παπιγκο απο το μονοπάτι που σε οδηγεί στο καταφύγιο Αστρακα και από εκεί σε μια ώρα φτάνεις στην καταπληκτική Δρακολίμνη, η οποία βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.050 μ.
Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο.
Μόλις φτάσετε θα καταλάβετε πλέον ότι η Ελλάδα είναι από τους ποιο μαγικούς προορισμούς στον κόσμο. Οι Δρακολίμνες πάντα απασχολούσαν τους ανθρώπους, τόσο για την παράξενη ομορφιά τους, όσο και για την προέλευσή τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δρακολίμνες είναι απομεινάρια των παγετώνων, ενώ η μυθολογία δε συμφωνεί καθόλου με αυτή τη θεωρία. Σύμφωνα με τους τοπικούς μύθους, οι δρακολίμνες προέρχονται από τις μάχες των δράκων.
Συγκεκριμένα, στη Δρακόλιμνη της Τύμφης και του Σμόλικα κατοικούσαν δύο δράκοι, οι οποίοι τσακώνονταν συχνά μεταξύ τους πετώντας ο ένας στον άλλο βράχους.