Γιαννιώτικο σιροπιαστό: Το παραδοσιακό ηπειρώτικο κανταΐφι

Το γιαννιώτικο σιροπιαστό είναι το εμβληματικό γλυκό έδεσμα των Ιωαννίνων, που αξίζει να δοκιμάσετε!

Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε

Υλικά

  • 1 πακέτο κανταΐφι 450 γρ.
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας 450 γρ.
  • 500 γρ. βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. καρύδια κοπανισμένα
  • 200 γρ. φουντούκια τριμμένα (σκόνη)
  • 200 γρ. αμύγδαλα τριμμένα (σκόνη)
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές φρυγανιά
  • 3 βανίλιες
  • 2 κουταλάκια κανέλα

Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • 200 γρ. γλυκόζη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 15 λεπτά, εκτός από τον χυμό λεμονιού. Μόλις βράσει το σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού
  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει
  • Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και “ξεμαλλιάζουμε” το κανταΐφι
  • Φτιάχνουμε τη γέμιση για το γιαννιώτικο, προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε μέσα σε μια λεκάνη
  • Παίρνουμε 2 ή 3 φύλλα μαζί και τα βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο. Βάζουμε στην άκρη του φύλλου από τη στενή πλευρά το κανταΐφι
  • Πάνω από το κανταΐφι ρίχνουμε τη γέμιση για το γιαννιώτικο και το τυλίγουμε σε ρολό, προσεκτικά από τη στενή πλευρά του φύλλου
  • Φτιάχνουμε ένα στενόμακρο ρολό και κόβουμε σε 3 ή 4 ίσα κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί, δίχως να ακουμπάνε μεταξύ τους
  • Βουτυρώνουμε από πάνω με μπόλικο βούτυρο το γιαννιώτικο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν, για περίπου μια ώρα
  • Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι πάνω στο χλιαρό γλυκό και αφήνουμε να σιροπιάσει, για 15 λεπτά
  • Έπειτα, τα γυρνάμε για 15 λεπτά από την άλλη πλευρά, για να σιροπιάσουν και από τις δύο πλευρές
  • Όταν περάσει το δεκαπεντάλεπτο, τότε τα γυρνάμε στη σωστή πλευρά και τα αφήνουμε να ρουφήξουν όλο το σιρόπι. Τα συντηρούμε εκτός ψυγείου

Καλή σας απόλαυση!