Το γιαννιώτικο σιροπιαστό είναι το εμβληματικό γλυκό έδεσμα των Ιωαννίνων, που αξίζει να δοκιμάσετε!
Πάμε να δούμε πως θα το φτιάξετε
Υλικά
- 1 πακέτο κανταΐφι 450 γρ.
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας 450 γρ.
- 500 γρ. βούτυρο
Για τη γέμιση
- 400 γρ. καρύδια κοπανισμένα
- 200 γρ. φουντούκια τριμμένα (σκόνη)
- 200 γρ. αμύγδαλα τριμμένα (σκόνη)
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 2 κουταλιές φρυγανιά
- 3 βανίλιες
- 2 κουταλάκια κανέλα
Για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 6 φλιτζάνια νερό
- 200 γρ. γλυκόζη
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 15 λεπτά, εκτός από τον χυμό λεμονιού. Μόλις βράσει το σιρόπι, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο, μέχρι να λιώσει
- Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και “ξεμαλλιάζουμε” το κανταΐφι
- Φτιάχνουμε τη γέμιση για το γιαννιώτικο, προσθέτοντας όλα τα υλικά μαζί και τα ανακατεύουμε μέσα σε μια λεκάνη
- Παίρνουμε 2 ή 3 φύλλα μαζί και τα βουτυρώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο. Βάζουμε στην άκρη του φύλλου από τη στενή πλευρά το κανταΐφι
- Πάνω από το κανταΐφι ρίχνουμε τη γέμιση για το γιαννιώτικο και το τυλίγουμε σε ρολό, προσεκτικά από τη στενή πλευρά του φύλλου
- Φτιάχνουμε ένα στενόμακρο ρολό και κόβουμε σε 3 ή 4 ίσα κομμάτια και τα βάζουμε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί, δίχως να ακουμπάνε μεταξύ τους
- Βουτυρώνουμε από πάνω με μπόλικο βούτυρο το γιαννιώτικο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να ροδίσουν, για περίπου μια ώρα
- Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι πάνω στο χλιαρό γλυκό και αφήνουμε να σιροπιάσει, για 15 λεπτά
- Έπειτα, τα γυρνάμε για 15 λεπτά από την άλλη πλευρά, για να σιροπιάσουν και από τις δύο πλευρές
- Όταν περάσει το δεκαπεντάλεπτο, τότε τα γυρνάμε στη σωστή πλευρά και τα αφήνουμε να ρουφήξουν όλο το σιρόπι. Τα συντηρούμε εκτός ψυγείου
Καλή σας απόλαυση!