Μπλατσάρα: Η παραδοσιακή πίτα της Ηπείρου

Μπλατσάρα: Εύκολη, γρήγορη και νόστιμη η πίτα που δεν χρειάζεται φύλλο και κάθε γεύση της θυμίζει την Ήπειρο.

Η Μπατσαριά ή Μπλατσάρα είναι μια χορτόπιτα που φτιάχνεται με χυλό και όχι με φύλλο. Είναι μια παραδοσιακή συνταγή και γεύση που συναντά κανείς στην Ήπειρο.

Εκεί, συνηθίζεται να τη σερβίρουν με γιαούρτι και η «γεμάτη» γεύση της θα αποζημιώσει όσους μπουν στη διαδικασία να τη φτιάξουν.

ΥΛΙΚΑ

1 kg. διάφορα χόρτα ( σέσκουλα, λάπατα, τσουκνίδα, σπανάκι, βρούβες, ραδίκια)

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1/2 ματσάκι άνηθο

1 ματσάκι καυκαλήθρες

1/2 φλ.τσ. φύλλα δυόσμου

4 αβγά και 1 κρόκο

350 γρ. φέτα Ήπειρος Φυσικά

80ml ελαιόλαδο Ήπειρος Φυσικά

2 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλ. τσ. καλαμποκάλευρο

250gr. γιαούρτι πρόβειο

1/2 φλ.τσ. ξινόγαλο

1/2 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αλατίζουμε.

Στο μεταξύ, κόβουμε σε φέτες τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε, μαζί με τα ξερά κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο, για 3′- 4′.

Τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα χόρτα. Λιώνουμε με το πιρούνι τη φέτα. Χτυπάμε τ’ αβγά σ’ ένα μπολ, προσθέτουμε το σιμιγδάλι, πιπέρι και τη φέτα και τα ανακατεύουμε στο μείγμα των χόρτων. Προσθέτουμε 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μπολ φτιάχνουμε το χυλό, ανακατεύοντας τα άλευρα με το γιαούρτι, 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε καλά, να γίνει ένας μέτριος χυλός, που να μην πέφτει εύκολα από το κουτάλι ( αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο γάλα).

Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε το μισό χυλό. Απλώνουμε επάνω τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Βάζουμε στον φούρνο για 5 λεπτά να σταθεροποιηθεί. Αραιώνουμε τον υπόλοιπο χυλό με το ξινόγαλο και χτυπάμε στο μείγμα τον κρόκο.

Σκεπάζουμε με το χυλό τη γέμιση και τη βάζουμε στο φούρνο για 50′ περίπου στους 180 βαθμούς, δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί, πριν τη βγάλουμε.