Ο Αχέρων (Αχέροντας στη δημοτική) είναι ποταμός της περιφέρειας Ηπείρου και διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές. Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων (μέγιστο υψόμετρο 1.986 μέτρα).
Ο Αχέρων, λόγω του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, της αρχαίας παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του.
Πώς θα φτάσεις;
Παίρνεις τον δρόμο για Πάτρα, στρίβεις στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και περνάς απέναντι. Από εκεί παίρνεις τον δρόμο για Φιλιππιάδα και στη συνέχεια προς Καναλλάκι.
Ακολουθώντας τις οδηγίες θα φτάσεις στις Πηγές του Αχέροντα όπου θα ζήσεις μια μοναδική εμπειρία, η οποία θα σου μείνει αξέχαστη.
Λίγα λόγια για τον ποταμό
Οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων και οι άλλες από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές είναι και αυτές του χωριού Γλυκή Θεσπρωτίας.
Εκβάλλει στο Ιόνιο, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας, όπου σχηματίζει δέλτα, από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.
Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από τη λέξη «ἄχος» και σημαίνει ποταμός των στεναγμών. Κατά μια άλλη εκδοχή, προέρχεται από ρίζα «ἀχ» της μορφής «ἂχη» του «ἠχέω», που σημαίνει ηχώ, κάνω θόρυβο, και εκ του ρέων. Πρόκειται, έτσι, για το ποτάμι, του οποίου το νερό ρέει με δύναμη, με θορυβώδη τρόπο.
Ο ποταμός Αχέροντας έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο «ψυχοπομπός» Ερμής έκανε τον διάπλου του ποταμού, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στον Άδη και τον Κάτω Κόσμο.
Η κάθε ψυχή, περνώντας από το πορθμείο του Χάροντα, έπρεπε να πληρώσει έναν οβολό για τη μεταφορά του. Έτσι, το όνομα του Αχέροντα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μετάβαση των νεκρών στην κοινωνία των ψυχών. Παράλληλα, η Αχερουσία λίμνη, που δεν υπάρχει πια, είναι κατά τη μυθολογία η «χώρα του Άδη».
Όταν φτάσεις
Θα παρκάρεις στο μεγάλο, χωμάτινο πάρκινγκ. Φόρεσε μαγιό και κλειστά παπουτσάκια θαλάσσης και πάρε μαζί σου αδιάβροχη θήκη για το κινητό και μόνο τα απαραίτητα.
Όταν φτάσεις στις πηγές το σκηνικό αλλάζει. Δέντρα που προσφέρουν σκιά, τεράστιοι βράχοι και ο ήχος του γάργαρου νερού που ρέει ορμητικά θα σε συνεπάρουν.
Περνάς ένα ξύλινο γεφυράκι και θα δεις πολλούς πλανόδιους να πωλούν χειροποίητα κοσμήματα στη σκιά, στις όχθες του ποταμού. Σε κάποια στιγμή το δρομάκι σταματά. Εκεί θα μπεις επιτέλους στις πηγές.
Θα μπεις στο -αρκετά- δροσερό νερό και θα περπατήσεις κατά μήκος του ποταμού. Το νερό θα σου φτάσει ως τη μέση, όσο ανεβαίνεις προς τα πάνω. Το μαγευτικό τοπίο, με ίσκιο και απίστευτη δροσιά αξίζει να το αιχμαλωτίσεις με τον φακό σου.
Δραστηριότητες
Αφού απολαύσεις το κρύο, ορμητικό νερό και το μοναδικό τοπίο με τα απότομα, ψηλά βράχια, μπορείς να κάνεις μια σειρά από δραστηριότητες. Θα βρεις επιλογές από watersports όπως ράφτινγκ και κανό-καγιάκ. Είναι μια καλή επιλογή αν θες να ταξιδέψεις κατά μήκος του Αχέροντα και να τον απολαύσεις με αυτόν τον τρόπο.
Ακόμη, μπορείς να κάνεις ιππασία με τα πανέμορφα άλογα, που «πλατσουρίσουν», στα ξέβαθα του ποταμού.
Αφού περιπλανηθείς στον μυθικό ποταμό, βουτήξεις στα παγωμένα νερά του ξανά και ξανά και φωτογραφήσεις την απίστευτη φύση, σίγουρα θα έχεις πεινάσει. Θα βρεις πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, κυριολεκτικά στις όχθες του Αχέροντα που προσφέρουν λαχταριστά ψητά, ποικιλίες, μεζεδάκια και ό,τι άλλο τραβά η όρεξή σου. Εγώ επέλεξα την ταβέρνα «Παράδεισος» που έχει και εξαιρετικό καφέ.
Κάτσε στη σκιά και απόλαυσε το φαγητό και το ποτό σου με θέα τα νερά. Σίγουρα θα σε χαιρετήσουν όσοι περνούν με τις βάρκες του ράφτινγκ και του κανό. Πριν φύγεις, βούτηξε για τελευταία φορά τα πόδια σου στο νερό, για να πάρεις την δροσιά του Αχέροντα μαζί σου στην πόλη.
Αν αποφασίσεις να μείνεις.
Αν δεν προλάβεις να κάνεις μονοήμερη την απόδρασή σου από την πόλη, μπορείς να διανυκτερεύσεις κάπου κοντά. Θα βρεις πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και παραδοσιακούς ξενώνες κοντά στη Γλυκή, τον Βουβοπόταμο αλλά και στο Σούλι.
Δείτε τα μαγευτικά πλάνα στο παρακάτω βίντεο