Η Κεφαλονιά, ή αλλιώς Κεφαλληνία, είναι νησί του Ιονίου πελάγους κι ανήκει στα Επτάνησα. Επισήμως, κυρίως στη διοίκηση, αναφέρεται με τον αρχαιότερο τύπο «Κεφαλληνία». Είναι το έκτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ελλάδα μετά την Κρήτη, την Εύβοια, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τη Χίο καθώς και το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους.
Ένα από τα πρώτα χωριά της Κεφαλονιάς που υποδέχτηκαν τον οργανωμένο τουρισμό ήταν ο Πόρος, αυτή η γραφική μικρή πόλη με σχεδόν 1000 κατοίκους. Το ομώνυμο λιμάνι συνδέει την Κεφαλονιά με την Ηπειρωτική Ελλάδα (Κυλλήνη στην Πελοπόννησο) μέσω τακτικών δρομολογίων φεριμπότ όλο το χρόνο. Τους καλοκαιρινούς μήνες πλοία και τουριστικά καΐκια προσφέρουν κρουαζιέρες στα γειτονικά νησιά Ιθάκη και Ζάκυνθο με τις γαλάζιες σπηλιές της. Το λιμάνι φιλοξενεί επίσης τα τοπικά ψαροκάικα που τροφοδοτούν την περιοχή με φρέσκο ψάρι.
Ο Πόρος βρίσκεται περίπου 40 χλμ ΝΑ του Αργοστολίου και του αεροδρομίου, 28 χλμ. ΝΑ της Σάμης και 12 χλμ. Β. της Σκάλας, ενώ χρειάζονται 3 ώρες ή 290 χλμ. για να φτάσετε στην Κυλλήνη από την Αθήνα.
Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά κατά μήκος της παραλίας. Χάρη στον εξελισσόμενο συνδυασμό βουνού-θάλασσας και των πλούσιων σε ψάρια νερών του, το χωριό έχει αποκτήσει πιστούς επισκέπτες. Αν θέλετε να αποφύγετε τις πακέτο διακοπές και να ζήσετε έναν πιο γνήσιο ελληνικό τρόπο ζωής, ο Πόρος είναι το καλύτερο μέρος στην Κεφαλονιά για ανεξάρτητους ταξιδιώτες. Μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και διαμερίσματα εξασφαλίζουν άνετη διαμονή σε αυτό το ήσυχο και ευχάριστο περιβάλλον.
Το χωριό χωρίζεται σε τρεις κόλπους. Το λιμάνι του Πόρου στα νότια, με τις δύο ταβέρνες και μπαρ, που χωρίζονται από έναν μικρό λόφο. Η πόλη με την κεντρική της πλατεία, το τμήμα της παραλίας της πόλης και τις κύριες υπηρεσίες όπως τράπεζα, φαρμακείο και τοπικά καταστήματα. Περισσότερες ταβέρνες και μπαρ βρίσκονται κατά μήκος της βραβευμένης παραλίας «Γαλάζια Σημαία», Ράγια, που χωρίζεται από το κέντρο του Πόρου με τον ποταμό Βόχινα.
Το εντυπωσιακό φαράγγι του Πόρου βάθους 80 μέτρων βρίσκεται στη δυτική είσοδο του οικισμού. Ο θρύλος λέει ότι αυτό το μέρος του βουνού το έκοψε ο Ηρακλής. Το μυστηριώδες σπήλαιο Δράκαινα επιβεβαιώνει την ανθρώπινη κατοίκηση στον Πόρο από το 5.700 π.Χ. Εργαλεία, ειδώλια, αγγεία, η λατρεία των Νυμφών και ορισμένα σημάδια στους βράχους στην πλευρά του φαραγγιού, που πιστεύεται ότι είναι τα αποτυπώματα του ποδιού του δράκου, συμπληρώνουν το μυστήριο. Το σπήλαιο είναι προς το παρόν κλειστό για το κοινό.
Ακριβώς έξω από το φαράγγι, μια τραχιά οδός οδηγεί στο μοναστήρι Άτρου του 9ου αιώνα, το παλαιότερο στην Κεφαλονιά, με εντυπωσιακή θέα, ενώ πιο πέρα, μια άλλη διαδρομή οδηγεί στον Μυκηναϊκό τάφο της Τζανάτας.
Με κατεύθυνση προς τη Σκάλα, έξω από την παραλία υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι βράχοι στην παραλία Λιμένια, τους οποίους φέρεται να πέταξαν οι Κύκλωπες σε πειρατές που επιτέθηκαν στο νησί.
Ένα από τα κορυφαία μυστικά μέρη και τα πιο εξωτικά μέρη της Κεφαλονιάς είναι η παραλία Kako Lagadi, ένας εκπληκτικός αληθινός παράδεισος. Δύσκολη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο, εντυπωσιακές φυσικές καμάρες και θαλάσσιες σπηλιές, παρθένα φύση, διάφανα κρυστάλλινα νερά, καταφύγιο της σπάνιας μεσογειακής φώκιας.
Η Σκάλα, ένα υπέροχο δημοφιλές θέρετρο της Κεφαλονιάς. Χρυσή άμμος, γαλάζιος ουρανός, πολυτελή ξενοδοχεία, μεγάλη εξωτική παραλία και γαλαζοπράσινα νερά δημιουργούν έναν σούπερ ακαταμάχητο συνδυασμό.
Τέλος η παραλία Μούντα ένα πολύ δυτικό σκηνικό, μια μεγάλη αμμώδης παραλία με ρηχά νερά και τμήμα γυμνιστών θα σας συνεπάρει.
Δείτε περισσότερα μέσα από τον φακό του TourismosTravelGuru