Κουκουλωτό Βέροιας: Τι είναι και πώς φτιάχνεται

Το κουκουλωτό είναι μια συνταγή από την Βέροια και είναι κάτι σαν τους τσιγεροσαρμάδες. Είναι πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγητό και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά

  • 2 κιλά μπουτάκι αρνίσιο, σε μικρούς κύβους
  • 2-3 μπόλιες αρνίσιες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • λίγο μπαχάρι και λίγο κύμινο
  • 2 κιλά πατάτες
  • 1 ντομάτα φρέσκια, ξυσμένη στον τρίφτη
  • χυμό λεμονιού
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  • Πλένετε τις μπόλιες και τις αφήνετε να μείνουν για 1 ώρα περίπου σε λεκανίτσα με τόσο κρύο νερό όσο να τις σκεπάζει, μέσα στο οποίο θα έχετε διαλύσει και τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας ξίδι. Ύστερα τις καθαρίζετε αφαιρώντας τα κομμάτια με το πολύ λίπος, τις απλώνετε στον πάγκο σας και τις κόβετε σε έξι ίσα κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύετε το κρέας με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον πελτέ αραιωμένο με τρεις κουταλιές της σούπας νερό, τον άνηθο και τα μπαχαρικά.
  • Μοιράζετε το μίγμα στα έξι και το τοποθετείτε πάνω στις μπόλιες που έχετε ετοιμάσει. Τυλίγετε σε στρογγυλά δεματάκια και τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ταψί με την ένωση από κάτω.
  • Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις αλατοπιπερώνετε, τις ραντίζετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, τις ανακατεύετε καλά και τις αραδιάζετε στο ταψί γύρω από το κρέας. Τις περιχύνετε με την τριμμένη φρέσκια ντομάτα.
  • Προσθέτετε στο ταψί και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι δηλαδή να ψηθεί το κρέας και οι πατάτες και να ροδοκοκκινίσουν οι μπόλιες. Σερβίρετε το κουκουλωτό και  συνοδεύετε με άγρια βραστά χόρτα ή αγκινάρες.

Καλή σας απόλαυση!