Χανιώτικο μπουρέκι: Δείτε εδώ τη συνταγή

Το χανιώτικο μπουρέκι είναι μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή που μόλις δοκιμάσετε θα λατρέψετε!

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται

Υλικά 

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα (800 γραμ.)
  • 1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση φρέσκιες)
  • 1 κιλό κολοκυθάκια πρωτοφαντά (τρυφερά της εποχής χωρίς πολλούς σπόρους)
  • 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 500 γραμ. πηχτόγαλο χανίων ή ξινομηζύθρα
  • 500 γραμ. ανθότυρο φρέσκο θρυμματισμένο
  • 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 μεγάλα αυγά

Για την επιφάνεια της πίτας

  • λίγο ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση

  •  Για το παραδοσιακό χανιώτικο μπουρέκι, θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μεγάλο μακρόστενο ταψί 40 εκ.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, στο χέρι ή σε μαντολίνο. Τις βάζουμε σε μπολ.
  • Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.
  • Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί και απλώνουμε ένα φύλλο παγωμένη σφολιάτα. Φροντίζουμε να καλύπτει η σφολιάτα τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση.
  • Επειδή η σφολιάτα έχει ελαστικότητα, την τεντώνουμε λίγο, ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα. Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  • Έπειτα στρώνουμε το μισό πηχτόγαλο και το μισό ανθότυρο.
  • Επαναλαμβάνουμε μια φορά τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι, αλεύρι, τυριά.
  • Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το δυόσμο.
  • Αλατοπιπερώνουμε το χυλό και περιχύνουμε το μπουρέκι.
  • Καλύπτουμε με τη δεύτερη κρύα σφολιάτα και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
  • Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί.
  • Αλείφουμε με πινέλο και ελάχιστο λάδι την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε το χανιώτικο μπουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα ή στους 200 βαθμούς C με αέρα, στη μεσαία σχάρα.
  • Μετά από τα πρώτα 10′ του ψησίματος χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς C ή στους 160 C, αντίστοιχα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού.
  • Συνολικό ψήσιμο 1 ώρα.
  • Σερβίρουμε το μπουρέκι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.