Το χανιώτικο μπουρέκι είναι μια πεντανόστιμη παραδοσιακή συνταγή που μόλις δοκιμάσετε θα λατρέψετε!
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνεται
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο σφολιάτα (800 γραμ.)
- 1 κιλό πατάτες (κατά προτίμηση φρέσκιες)
- 1 κιλό κολοκυθάκια πρωτοφαντά (τρυφερά της εποχής χωρίς πολλούς σπόρους)
- 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
- 500 γραμ. πηχτόγαλο χανίων ή ξινομηζύθρα
- 500 γραμ. ανθότυρο φρέσκο θρυμματισμένο
- 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1φλ. γιαούρτι στραγγιστό
- 2 μεγάλα αυγά
Για την επιφάνεια της πίτας
- λίγο ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση
- Για το παραδοσιακό χανιώτικο μπουρέκι, θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ή μεγάλο μακρόστενο ταψί 40 εκ.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, στο χέρι ή σε μαντολίνο. Τις βάζουμε σε μπολ.
- Πλένουμε τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε τις άκρες τους και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε σε μπολ.
- Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια.
- Λαδώνουμε με πινέλο το ταψί και απλώνουμε ένα φύλλο παγωμένη σφολιάτα. Φροντίζουμε να καλύπτει η σφολιάτα τα πλαϊνά του ταψιού, ώστε να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση.
- Επειδή η σφολιάτα έχει ελαστικότητα, την τεντώνουμε λίγο, ώστε να καλύψουμε τα τοιχώματα. Στρώνουμε τις μισές πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
- Έπειτα στρώνουμε το μισό πηχτόγαλο και το μισό ανθότυρο.
- Επαναλαμβάνουμε μια φορά τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά, όπως πριν: πατάτα, αλεύρι, κολοκύθι, αλεύρι, τυριά.
- Σε μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τα αυγά, το γιαούρτι, το υπόλοιπο αλεύρι και το δυόσμο.
- Αλατοπιπερώνουμε το χυλό και περιχύνουμε το μπουρέκι.
- Καλύπτουμε με τη δεύτερη κρύα σφολιάτα και τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα.
- Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια της σφολιάτας, ώστε να φεύγουν οι υδρατμοί.
- Αλείφουμε με πινέλο και ελάχιστο λάδι την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε το χανιώτικο μπουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα ή στους 200 βαθμούς C με αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- Μετά από τα πρώτα 10′ του ψησίματος χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς C ή στους 160 C, αντίστοιχα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ξεκολλήσει η πίτα από τη βάση του ταψιού.
- Συνολικό ψήσιμο 1 ώρα.
- Σερβίρουμε το μπουρέκι ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.