Οι Χοχλιοί μπουμπουριστοί είναι μια παραδοσιακή Κρητική λιχουδιά, που θα ικανοποιήσει απόλυτα τους γευστικούς σας κάλυκες!
Πάμε να δούμε πως φτιάχνονται!
Υλικά
- 1/2 κιλό χοχλιοί (σαλιγκάρια, περίπου 50-60) καθαρισμένα
- 1/2 ποτήρι του κρασιού ξίδι
- 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι θαλασσινό
- λευκό κρασί
Εκτέλεση
Για τους χοχλιούς
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους χοχλιούς για 1-2 λεπτά
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και αλατίζουμε καλά, ανακατεύοντας συνεχώς για 4-5 λεπτά
- Ρίχνουμε το ξίδι, το κρασί και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη, ώστε να φύγει ο «θυμός» από το ξίδι
Για το καθάρισμα των σαλιγκαριών
- Πλένουμε τα σαλιγκάρια με άφθονο νερό και με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κέλυφος τους από τυχόν υπολείμματα
- Με τη μύτη του μαχαιριού απομακρύνουμε τη μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί στο άνοιγμα τους
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ζεστό νερό βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα αφήνουμε λίγο στην άκρη
- Όσα επιπλέον χωρίς να έχουν βγάλει το κεφάλι τους τα απομακρύνουμε και τα πετάμε, αφού σημαίνει πως είναι ήδη νεκρά και ακατάλληλα για κατανάλωση
- Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, 1 φλιτζάνι ξίδι και 1 κουτάλι σούπας αλάτι
- Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση, τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό
Καλή σας απόλαυση!