Χόντρο με χοχλιούς: Ένα κρητικό πιάτο που θα ξετρελαθείτε

Στην Κρήτη, τα σαλιγκάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα. Τα συνοδεύουν συνήθως με χόντρο (σπασμένο στάρι) και είμαστε σίγουροι πως αν τα δοκιμάσετε θα τα λατρέψετε!

Πάμε να δούμε πώς θα το φτιάξετε

Υλικά

  • Σαλιγκάρια 40- 50
  • Σιτάρι 250 γρ.
  • Ντομάτα 3-4 πολύ ώριμες τριμμένες
  • Κρεμμύδι 1-2 ψιλοκομμένα
  • Σκόρδο 1-2 σκελίδες ψιλοκομμένο
  • Κολοκυθάκια, 1 μέτριο σε κυβάκια
  • Ελαιόλαδο 1 κούπα
  • Αλάτι, κατά βούληση
  • Πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση για Χόντρο με χοχλιούς 

  • Βράζουμε τα σαλιγκάρια σε λίγο νερό με μου χούφτα αλάτι για λίγο, μέχρι να μαλακώσουν για να τα καθαρίσουμε.
  • Πλένουμε πολύ καλά τα σαλιγκάρια μας με άφθονο νερό.
  • Στη συνέχεια, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και το σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
  • Έπειτα, προσθέτουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά της ντομάτας.
  • Στη συνέχεια, αποσύρουμε τα σαλιγκάρια από τη φωτιά.
  • Σε ένα σκεύος προσθέτουμε ζεστό νερό. Η δοσολογία θα είναι ανάλογη με το πόσο σιτάρι θέλουμε να βράσουμε, για παράδειγμα 4 προς 1.
  • Όταν πάρει βράση το νερό ρίχνουμε το σιτάρι και το κολοκύθι.
  • Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό και ανακατεύουμε συχνά γιατί το σιτάρι “πιάνει” εύκολα.
  • Όταν μισοψηθεί προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να χυλώσει το φαγητό μας.
  • Σερβίρουμε

Καλή σας απόλαυση!