Χορτόπιτατάκια Κρήτης για να γλύφετε τα δάχτυλα σας

Η Κρήτη φημίζεται για τις νόστιμες παραδοσιακές συνταγές της και μια από αυτές είναι οι χορτόπιτες ή αλλιώς πιτούλες τηγανιού.

Υλικά

Για το φύλλο

  • 1/2 κιλό αλεύρι μαλακό
  • περίπου μια δοσομετρική κούπα νερό
  • 2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ρακή ή το χυμό μισού λεμονιού
  • 1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό χόρτα
    (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, τσουκνίδα, μάραθο, άνιθο, μυρώνια, καυκαλήθρες)
  • 5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια σε κυβάκια
  • 1/2 κούπα λάδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Είτε στο χέρι είτε στο μίξερ, κάνουμε ζύμη με το αλεύρι, το αλάτι, τη ρακή ή το λεμόνι, το λάδι και λίγο-λίγο το νερό, για να είμαστε σίγουρες ότι το χρειάζεται όλο.
  • Αν το βάλετε όλο μαζί και γίνει μαλακιά η ζύμη, συνεχίστε να τη δουλεύετε πριν αποφασίσετε να ρίξετε κι άλλο αλεύρι.
  •  Αφήστε τη να ξεκουραστεί μία ώρα, αλειμμένη με λάδι και σκεπασμένη σε μεμβράνη.
  • Στη διάρκεια αυτή, οι δεσμοί της γλουτένης χαλαρώνουν και όταν δοκιμάσετε να ανοίξετε φύλλο, αυτό δεν θα ξαναμαζεύει σαν ελατήριο προς τα πίσω, αλλά θα στέκεται στη διάσταση που το θέλετε.

Γέμιση

  • Όταν είναι τρυφερά τα χόρτα, δεν χρειάζεται να τα ζεματίσετε, μπορείτε να τα ψιλοκόψετε και να τα σωτάρετε με τα κρεμμύδια.
  • Εκεί θα αφήσουν τους χυμούς τους, οι οποίοι θα στραγγίξουν στο σουρωτήρι.
  • Αν πάλι τα χόρτα δεν είναι τα πιο τρυφερά, τότε ζεματίστε τα, ανά είδος. Μόνο τα χόρτα, όχι τα μυρωδικά.
  • Ξεκινήστε σωτάροντας στο λάδι, σε μέτρια φωτιά, τα ξερά κρεμμύδια και αφού γίνουν διάφανα, προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Στίψτε με τα χέρια σας τα χόρτα να αφήνουν τα υγρά -αν τα έχετε ζεματίσει – και ψιλοκόψτε τα πάνω σε ξύλο κοπής.
  • Προσθέστε τα μέσα στα κρεμμύδια. Προσθέστε ψιλοκομμένα και όλα τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
  • Κόψτε κομματάκια από τη ζύμη, πασπαλίστε με νισεστέ και ανοίξτε σε λεπτό φύλλο, είτε με τον πλάστη είτε με τη μηχανή του φύλλου.
  • Κόψτε με ένα μεγάλο σε στόμιο ποτήρι, ένα κύκλο από το φύλλο.
  • Βάλτε στη μισή πλευρά λίγη γέμιση, καπακώστε και με ένα πηρούνι πιέστε απαλά γύρω γύρω ώστε να ασφαλίσει το κλείσιμο και να στολιστεί το πιτάκι.
  • Τηγανίστε σε δυνατή φωτιά, όταν είναι φρέσκα και σε μέτρια φωτιά, όταν τα ρίχνετε κατεψυγμένα κατευθείαν στο τηγάνι.
  • Γυρίστε να ψηθεί και η άλλη πλευρά, βγάλτε και αφήστε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Μην το φοβάστε το σωστό τηγάνισμα σε ελαιόλαδο.
  • Βεβαίως μπορείτε να τα ψήσετε και στο φούρνο.

Καλή σας απόλαυση!