Η Κρήτη φημίζεται για τις παραδοσιακές συνταγές της και μια από αυτές είναι τα μαμούλια που τα φτιάχνουνκυρίως στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για ένα πεντανόστιμο γλυκό.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνονται
Υλικά
- 350 γρ.βούτυρο
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 5 φλιτζάνια αλεύρι
- 2 αβγά
- 1 φλιτζανάκι τσικουδιά
- ½ κουταλάκι σόδα
Για τη γέμιση
- ½ κιλό καρύδια και αμύγδαλα κοπανισμένα
- 4-5 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλλα
- Ανθόνερο
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Bάζουμε σε μία κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε τη ζάχαρη που προηγουμένως διαλύσαμε στο γάλα.
- Ανακατεύοντας συνεχώς ρίχνουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη.
- Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν κρυώσει ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα και τη σόδα διαλυμένη στην τσικουδιά.
- Ζυμώνουμε ξανά μέχρι η ζύμη να μαλακώσει και να είναι εύπλαστη.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλλα.
- Κόβουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, το πιέζουμε να απλώσει στην παλάμη μας, βάζουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση και το κλείνουμε καλά.
- Αραδιάζουμε τα μαμούλια σε βουτυρωμένο ταψί και τα βάζουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου.
- Μόλις τα βγάλουμε τα πασπαλίζουμε με ανθόνερο και άχνη ζάχαρη.
Καλή σας απόλαυση!