Τα Καλτσούνια ή Καλιτσούνια είναι μια κρητική “λιχουδιά”, που θα σας ξετρελάνει!
Πάμε να δούμε πως φτιάχνεται η παραδοσιακή συνταγή
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 φλ. βούτυρο
- 1 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. γάλα εβαπορέ
- 2 αυγά
- 2 κ.σ baking powder
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
Για τη γέμιση
- 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη Κρήτης
- 1/2 κιλό ζάχαρη
- 1 κ.σ βούτυρο
- 1 κ. γλ. κανέλα
- 4 βανίλιες
- 2 αυγά
- 1 άνθος αραβοσίτου βανίλια
- λίγη κανέλα για να βάλουμε πάνω στα καλιτσούνια
- 1-2 αυγά χτυπημένα με λίγο νερό
- 1 κ.σ. μέλι
- νεραντζόφυλλα πλυμένα καλά
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
- Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη
- Ανακατεύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά καλά, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και το ρίχνουμε στο μείγμα
- Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή
Για τη γέμιση
- Περνάμε τη μυζήθρα από τη μηχανή του πουρέ, προσθέτουμε τα αυγά, το μέλι, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το βούτυρο, την κανέλα και το άνθος αραβοσίτου και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά
- Αλείφουμε με λάδι τις θήκες τάρτας. Παίρνουμε λίγη ζύμη, όσο ένα μικρό καρύδι, τη βάζουμε στο κέντρο της θήκης και την απλώνουμε με τα δάχτυλα μας, μέχρι να καλύψει όλη την επιφάνεια της θήκης
- Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και αφού την απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλη τη θήκη, αλείφουμε με λίγο από τα χτυπημένα αυγά με νερό, για χρώμα και ρίχνουμε και λίγη κανέλα
- Τσιμπάμε γύρω γύρω τη ζύμη, για να σχηματιστεί το χαρακτηριστικό σχήμα
- Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία σε όλες τις θήκες. Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τις θήκες σε ένα ταψί
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα
- Όταν βγάλουμε τα καλιτσούνια από τον φούρνο, τα βγάζουμε από τις θήκες και ρίχνουμε από πάνω τα νεραντζόφυλλα για άρωμα
Καλή σας απόλαυση!