Κανταΐφι Κρήτης: Πεντανόστιμο παραδοσιακό γλυκό

Το κανταΐφι είναι ένα παραδοσιακό πεντανόστιμο γλυκό που φτιάχνουν σε πολλά χωριά της Κρήτης.

Πάμε να δούμε πώς φτιάχνετε

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κανταΐφι
  • ½ κιλό καρύδια ψιλοαλεσμένα
  • ½ κιλό αμύγδαλα ψιλοαλεσμένα
  • 3 φρυγανιές τριμμένες
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • Κανέλλα σκόνη
  • Γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 6 φλιτζάνια νερό
  • 6 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση

  • Αρχίζουμε ετοιμάζοντας το σιρόπι, για να κρυώσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για λίγο μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρά.Αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ τα υλικά της γέμισης: τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τις φρυγανιές, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Βάζουμε το λάδι σε ένα μπολάκι, βουτάμε τα δάκτυλά μας μέσα και «ξαίνουμε» το φύλλο. Μ΄ αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να λαδωθεί όσο χρειάζεται το φύλλο και το λάδι να πάει παντού.
  • Στη συνέχεια παίρνουμε λίγο από το φύλλο, απλώνουμε μία κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε, ώστε να γίνει ρολάκι.
  • Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και το φύλλο, τοποθετώντας τα ρολάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
  • Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή περίπου ώρα, μέχρι να δούμε τα γλυκά να ροδίζουν. Προσέχουμε όμως, γιατί μπορεί να καούν εύκολα.
  • Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, όπως είναι ζεστό το γλυκό, το περιχύνουμε με το σιρόπι που θα πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς.

Καλή σας απόλαυση!