Το κανταΐφι είναι ένα παραδοσιακό πεντανόστιμο γλυκό που φτιάχνουν σε πολλά χωριά της Κρήτης.
Πάμε να δούμε πώς φτιάχνετε
Υλικά
- 1 κιλό φύλλο κανταΐφι
- ½ κιλό καρύδια ψιλοαλεσμένα
- ½ κιλό αμύγδαλα ψιλοαλεσμένα
- 3 φρυγανιές τριμμένες
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- Κανέλλα σκόνη
- Γαρύφαλλα κοπανισμένα
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 6 φλιτζάνια νερό
- 6 φλιτζάνια ζάχαρη
- 6 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλλας
Εκτέλεση
- Αρχίζουμε ετοιμάζοντας το σιρόπι, για να κρυώσει μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε για λίγο μέχρι το σιρόπι να δέσει ελαφρά.Αναμειγνύουμε σε μεγάλο μπολ τα υλικά της γέμισης: τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τις φρυγανιές, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Βάζουμε το λάδι σε ένα μπολάκι, βουτάμε τα δάκτυλά μας μέσα και «ξαίνουμε» το φύλλο. Μ΄ αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε να λαδωθεί όσο χρειάζεται το φύλλο και το λάδι να πάει παντού.
- Στη συνέχεια παίρνουμε λίγο από το φύλλο, απλώνουμε μία κουταλιά γέμιση και το τυλίγουμε, ώστε να γίνει ρολάκι.
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση και το φύλλο, τοποθετώντας τα ρολάκια το ένα δίπλα στο άλλο.
- Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή περίπου ώρα, μέχρι να δούμε τα γλυκά να ροδίζουν. Προσέχουμε όμως, γιατί μπορεί να καούν εύκολα.
- Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, όπως είναι ζεστό το γλυκό, το περιχύνουμε με το σιρόπι που θα πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς.
Καλή σας απόλαυση!